Plin RS-u će isporučivati Čermak, bivši haški optuženik

Plin RS-u će isporučivati Čermak, bivši haški optuženik Izvor: N1

Stanovnici Slavonskog Broda odahnuli su nakon saznanja da Rafinerija nafte u Brodu prelazi na plin, čime se smanjuje zagađenje vazduha. Ali, nakon zvanične objave da će taj energent u narednih 10 godina dopremati Crodux u vlasništvu penzionisanog hrvatskog generala Ivana Čermaka, nižu se burne reakcije.

Crodux Ivana Čermaka će u narednih 10 godina isporučiti Rafineriji u Brodu 70.000 metara kubnih gasa. Posao je to, ranije je pisao Jutarnji list vrijedan 150 miliona kuna, odnosno skoro 40 miliona maraka. Zašto je bez međunarodnog tendera izabran Crodux pitali smo hrvatskog resornog ministra Tomislava Ćorića.

"Tvrtka Crodux razvila je saradnju sa Rafinerijom Brod i Optima grupom, a naše minstartvo ne bi imalo ništa protiv da je to neki drugi opskrbljivač koji posluje na nivou HR", kaže Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske.

Bez mnogo objašnjenja i drugog potpisnika Protokola. Na optužbe dijela javnosti da je nemoralno da Republika Srpska sarađuje sa hrvatskim generalom, bivšim haškim optuženikom koji se teretio za progon Srba, odgovaraju.

Izvor: N1

"Ne sarađuje RS sa penzionisanim hrvatskim generalom. RS je juče potpisala protokol između RS i Hrvatske, dvije republike. A u aktivnosti gasifikacije učestvuju dvije kompanije, oni su ranije imali razgovore", navodi Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS.

Pozdravljajući razvojne aktivnosti u energetskom sektoru, u SDS-u pitaju.

"Kako vrhu RS koji govori o patriotizmu nije smetalo da zaključi ugovor sa firmom Ivana Čermaka koji je učestvovao u protjerivanju 200.000 Srba iz Hrvatske", pita se Davor Šešić, poslanik SDS-a u NSRS.

Iz Croduxa i Rafinerije ni juče ni danas se nisu oglašavali u vezi milionskog posla. Ugovor o izgradnji kraka plinovoda koji će spajati magistralni plinovod u Hrvatskoj i Rafineriju u Brodu definisan je početkom mjeseca oktobra u Moskvi na zasjedanju međuvladine rusko-hrvatske komisije za trgovinsko-privrednu i naučnu saradnju.

U dogovore nisu ni kakav način bile uključene Bh vlasti, a predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić upozorio je da je posao gasifikacije Rafinerije miješanje u unutrašnje stvari BIH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 23

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Posljednji komentari

Mehica

Pa šta ima veteran što je bivši optuženik, pa oslobodjen je optužbe. Nema razlike izmedju negative I Sefera ili Delića po ovom pitanju

2 0

Mario

Pa Čermak je poznati ratni profiter, na tome se bogatio za vrijeme rata i proviziju davao Šušku i Franji dok su ljudi ginuli.

2 1

Josip

Šta je tu čudno, pa to je jedan od najvećih ratnih profitera, obogatio se na tome za vrijeme rata a Hrvatska umjesto da to zatvori pušta ga da glumi velikog rvatnu.

1 1

* Sva polja su obavezna