Guverner New Yorka: Napadač bio pod utjecajem ISIS-a

Guverner New Yorka: Napadač bio pod utjecajem ISIS-a Izvor: Reuters

Andrew Cuomo, guverner New Yorka, izjavio je da je napadač u New Yorku bio pod utjecajem ISIS-a te da se radikalizirao u SAD-u.

U obraćanju novinarima, Cuomo je kazao da prvi dokazi ukazuju kako je napadač ipak djelovao samostalno.

"Istraga je u toku, ali prvi dokazi ukazuju kako je napadač nakon dolaska u SAD počeo da se informiše o ISIS-u. Još uvijek ne posjedujemo dokaze o tome da je imao saradnike. Dokazi koje u ovom momentu imamo pokazuju da je samostalno djelovao u ovom napadu", rekao je guverner New Yorka.

John Miller, zamjenik načelnika policije u New Yorku, kazao je da je napadač nekoliko sedmica planirao pomenuti napad, dodajući kako je moguće da je putem društvenih mreža primao instrukcije o tome na koji način ISIS izvodi ovakve napade.

Istakao je da je napadač u kombiju ostavio i poruku na arapskom jeziku.

Američki mediji su jučer pisali kako je u poruci pisalo da je napad izveden u ime ISIS-a.

Prema navodima američkih medija, napad u New Yorku je izveo 29-godišnji Sayfullo Habibullaevic Saipov, porijeklom iz Uzbekistana. Navodno je 2010. godine ušao u SAD legalnim putem, pomoću zelene karte.

Podsjetimo, sinoć je u New Yorku vozač kamioneta gazio bicikliste i prolaznike na Manhattanu, te pritom usmrtio 8, a ranio 11 osoba, što je prvi smrtonosni napad u New Yorku nakon 2001. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: New York , SAD

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

zara

U oktobru mjesecu u Siriji poginulo je 920 civila,zna li gradonacelnik Njujorka i jedno ime poginulih i ko je kriv za smrt neduznih ljudi.?

7 3

* Sva polja su obavezna