Uzbekistanac priznao napad u NY, Trump traži smrtnu kaznu

Uzbekistanac priznao napad u NY, Trump traži smrtnu kaznu Izvor: REUTERS/Jane Rosenberg

Sayfull Saipov, 29-godišnji Uzbekistanac priznao je da je počinio napad kamionetom na Manhattanu u kojem je poginulo osam ljudi, kazavši da ga je inspirirao ISIS te da se 'osjeća dobro' zbog svog čina, dok je američki predsjednik Donald Trump za njega zatražio smrtnu kaznu.

Američke vlasti podnijele su u srijedu kaznenu prijavu protiv Saipova, inače doseljenika iz Uzbekistana, koji je optužen za gaženje biciklista i pješaka kamionetom u utorak u južnom Mahhattanu. Saipov je kazao istražiteljima da ga je inspiriralo gledanje internetskih videa ISIS-a te kako je napad počeo planirati prije godinu dana.

Saipov, koji je hospitaliziran nakon što ga je policija ustrijelila, priznao je istražiteljima da je 22. listopada unajmljenim vozilom izveo probnu vožnju te izjavio 'da se osjeća dobro zbog onog što je učinio'. 

Kako se navodi u optužnici, Saipov je odbio pravo na šutnju, a na razgovor s predstavnicima vlasti iz postelje u bolničkom centru na Manhattanu pristao je bez nazočnosti odvjetnika.

Prema navodima tužitelja, kazao im je da je za napad izabrao Noć vještica (Halloween) jer je očekivao da će na ulicama biti više ljudi, te da je napad prvotno planirao izvesti na mostu u Brooklynu te na biciklističkoj stazi na zapadnoj obali Manhattana.

"Terorist iz New Yorka je kazao da je sretan te je tražio da u bolničkoj sobi izvjesi ISIS-ovu zastavu. Ubio je osam ljudi, a teško ozlijedio njih 12. TREBA DOBITI SMRTNU KAZNU!", poručio je Trump putem Twittera.

Dan ranije, Trump je izjavio da je otvoren za prebacivanje Saipova u vojni zatvor u Guantanamo Bayu na Kubi, gdje se nalaze i drugi zatvorenici, uključujući i navodne planere terorističkog napada od 11. rujna 2001. godine.  

Istražitelji su na mobilnom telefonu koji pripada Saipovu pronašli tisuće propagandnih fotografija i videa povezanih s ISIS-om, uključujući video isječke koji prikazuju ISIS-ove zarobljenike odrubljenih glava, pregažene tenkom i ustrijeljene u lice. 

Saipova se tereti po osnovi pružanja materijalne podrške i resursa stranoj terorističkoj organizaciji, konkrentno ISIS-u, te za osam smrtnih ishoda koje je prouzročio unajmljenim kamionetom.

Državni odvjetnik Joon Kim kazao je da bi po prvoj točci Saipov mogao dobiti doživotan zatvor, dok bi po drugoj, ako to vlada zatraži, mogao biti osuđen na smrtnu kaznu. 

FBI je, pak, u srijedu objavio da je pronađen 32-godišnji Mukhammadzoir Kadirov, također porijeklom iz Uzbekistana, za kojim je ranije izdana potjernica zbog sumnje u umiješanost u napad.

Dužnosnici američkog ministarstva pravosuđa, pod uvjetom anonimnosti zbog trajanja istrage, izjavili su za Reuters da je Saipov bio u kontaktu s Kadirovim i još jednom osobom, ne dajući više detalja o tome.  

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 7

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

MALI ANTO

Bravo druže samo ko i ustašama i četnicima suditi pet godina plafon

0 0

PENZIONER UMIREovljenik

Smrtnu kaznu.

1 2

ne,

treba mu suditi kao ratnim zločincima mladiću, karadžiću, kordiću blaškiću.. ono da se u sudnici pojavljuje u odjelu, sa advokatima koje plaća država, osudit ga desetak godina a onda mu i to prepolovit... (nemojte objavit ovaj komentar čuvaj te rejting kod cionista koji vas plaćaju)

11 6

* Sva polja su obavezna