Inzko u izvještaju o Dodikovim izjavama o nezavisnosti RS-a

Inzko u izvještaju o Dodikovim izjavama o nezavisnosti RS-a Izvor: N1

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko rekao je danas u Savjetu bezbjednosti UN u New Yorku da su lideri u BiH svoju retoriku usmjerili na nacionalistička pitanja koja izazivaju podjele, iako do sljedećih izbora ima još godina dana, dok su zanemarili ekonomske reforme.

Tokom podnošenja 52. izvještaja o stanju u BiH za period od 22. aprila do 21. oktobra, Inzko je rekao da ova pitanja nikada nisu ni bila potpuno sklonjena u stranu.

"Političke stranke su zaoštrile već polarizovane pozicije u vezi sa nekoliko spornih pitanja", navodi se u izvještaju.

Inzko je rekao da je BiH, sa pozitivne strane, preduzela nekoliko koraka u primjeni Agende za reforme i nastavila rad na odgovorima na upitnik Evropske komisije. On je ukazao na značaj potpisivanja Sporazuma o saobraćajnoj zajednici sa EU i još pet zemalja zapadnog Balkana u septembru, ali i na neslaganje kada je riječ o izmjeni pravila o izborima u BiH.

Inzko je ocijenio da političke stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH još nisu počele ozbiljan politički dijalog o potencijalnim amandmanima na Izborni zakon BiH. On je naveo da su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ostali članovi SNSD-a umanjili frekventnost poziva na odvajanje Republike Srpske i raspad BiH nakon što su, kako je rekao, SAD u januaru uvele zabranu putovanja i finansijske sankcije Dodiku.

Incko je rekao da su stranački lideri u septembru rekli da se pitanje referenduma o statusu Republike Srpske za sada skida sa dnevnog reda, ali da je Dodik poslije toga dao brojne izjave u kojima podržava moguću nezavisnost Republike Srpske i ujedinjenje sa Srbijom.

"Slično tome, pojedini hrvatski političari nastavili su da se zalažu za reorganizovanje zemlje duž etničkih linija", piše u izvještaju.

Inzko je rekao da "entiteti nemaju pravo da se odvoje od BiH" i da Dejtonski sporazum "garantuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH i unutrašnju ustavnu poziciju entiteta".

Visoki predstavnik je dodao da treba posebno pratiti i pitanje odbacivanja nadležnosti Suda BiH i kancelarije tužilaštva BiH u Republici Srpskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Posljednji komentari

Jadan brak

Uradio bi on to da smije. Bosnjaci su sdusno navijali za bonska ovlastenja. Esdaun ih je primjenjivao i kapom i sakom. Gdje su rezultati? Ako neki visoki predstavnik misli da je to dobro, neka posegne za njima. To bi bio samo jos jedan po jedan ekser vise za mrtvackom kovcegu Bosne. Esdaun ih je vec mnogo pozabijao. Bosnjaci stalno prizivaju strane pritiske, to vam je kao kad jedan bracni par u disharmonicnom braku stalno priziva policiju da im rjesava probleme. Jadan je takav brak.

3 5

jadan brak 2

bravo

3 0

PENZIONER UMIREovljenik

Pa sto ne upotrijebis svoje ovlast.Primas dobru i prefobru platu za to.Sankcionisi sve koji.ruse integritet BiH i koji ne postuju Ustav.Zar je to tako tesko.Ili se bojis necega ili nekoga g.Inzko?

17 1

* Sva polja su obavezna