Konaković: Sram vas bilo, zaštitnici pasa

Konaković: Sram vas bilo, zaštitnici pasa Izvor: N1

U subotu ispred zgrade Parlamenta BiH okupile su se desetine građana glavnog grada BiH na protestu u organizaciji Inicijative građana "Primjena Zakona za zaštitu i dobrobit životinja".

Okupljeni su pozvali na primjenu spomenutog zakona, ali i još jednom poručili da "psima nije mjesto na ulici". Istakli su da je problem prekobrojne populacije napuštenih pasa direktna posljedica neprovođenja i zloupotrebe zakona. Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, naglasili su okupljeni, reguliše postupanje sa životinjama u BiH.

Nosili su i transparente na kojima je pisalo: "Stop ubijanju pasa u skloništima", "Kazne za napuštanje", "Registar pasa".

Tim povodom, na svom Facebook profilu, reagovao je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

On je iznio žestoke optužbe na račun organizatora protesta. Njegov stav prenosimo u cijelosti:

"Prvo ste napravii pritisak kod donošenja Zakona da u njemu ne stoji dio da će se zdravi psi eutanizirati ako nakon određenog vremena u prihvatilištu, 15-30 dana, kao što je praksa u regionu i zemjama EU, ne budu udomljeni.

Uradili ste to jer vi nećete da udomljavate. Prošlo je nekoliko godina i na našim ulicama našlo se preko 12000 pasa. Napadaju ljude svaki dan. Vas nekolicina ima male biznise i manji dio pasa vozite van BiH i to dobro naplaćujete.

Istovremeno mi srećemo roditelje čija djeca danas imaju dijabetes ili epilepsiju zbog napada, trudnicu koja je izgubila dijete u visokom stepenu trudnoće, staricu kojoj je zbog napada amputirana ruka.

Stručne analize su pokazale da je 65% pasa zaraženo bolestima koje su prenosive na ljude i da je preko 75% igrališta i parkova zaraženo bakterijama kojim se naša djeca mogu zaraziti.

Vi i dalje misite da ćete pritiscima, prijetnjama koje stalno šaljete i podrškom pojedinih novinara koji izmišljaju priče zaustaviti ovu aktivnost? Broj napada se smanjio ali i dalje u prosjeku jednom dnevno neko od naših sugradjana biva napadnut.

Od iduće sedmice aktivnosti nastavljamo jos intenzivnije. Vas lažne zaštitnike koji ne udomljavaju pse, a vrše pritisak smatram suodgovornim za sve što se na ulicama dešava, za svaki napad na naše sugrađane. Sram da vas bude."

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 84

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

pokal

zastitnici pasa su prave kriminalne organizacije...poslati im policiju pozatvarati na 20 god. lopovi

4 9

Ella

Ti Konakovicu dodji kod svih nas pa vidi da su nam kuce pune dragih udomljenih zivotinjica sa ulice. Nasa djeca ce rasti u ljubavi i pozitivnom okruzenju, a sta ces ti djeci rec kad porastu? Saznace kad tad da im je caca "hadzija domestos killer". Bolje ti je kupi se sa pozicije i bjezi sto dalje, jer ako te ne skinu nasi, skinuce te stranci i neces proci nekaznjeno.

13 7

DesertRose

Nekoga da bude sram zato što nahrani napuštenu životinju? Zato što ne može da je ostavi povrijeđenu i napaćenu kada je vidi takvu na ulici i da joj ne pomogne? Zar to nije dužnost svakog vjernika, "hadžija"?! Neka tebe bude sram za sve ovo što radiš psima, za sav pokradeni novac za "azil" u Prači koji se mogao utrošiti da se pomogne ljudima za koje si navodno toliko zabrinut!

14 5

* Sva polja su obavezna