U FBiH blizu 3,5 puta veća ušteđevina građana nego u RS

U InfoBizu danas gledajte:

Izvor: N1

Vanjskotrgovinska komora BIH

Javna rasprava o tri zakona, o porezu na dohodak, o doprinosima i o porezu na dobit biće održava j u Privrednoj komori Federacije BiH, u Sarajevu, u organizaciji Udruženja poslodavaca FBiH, Privredne komora FBiH, Savjeta stranih investitora i Privrednog udruženja predstavništva njemačke privrede u BiH. Organizatori navode da se radi o vjerovatno najvažnijim zakonima za radnike i kompletnu privredu u FBiH.Najavljuju da će na javnoj raspravi efekte primjene prijedloga zakona prezentovati predstavnici organizatora uz aktivno učešće predstavnika Ministarstva finansija FBiH, a da bi se omogućila što šira uključenost zainteresovanih strana, očekuje se prisustvo oko 40 privrednika iz Kantona Sarajevo, saopštili su organizatori.

U FBiH blizu 3,5 puta veća ušteđevina građana nego u RS

Centralna banka BiH objavila je da su ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH na kraju septembra 2017. godine dosegli do sada najviši zabilježeni nivo od 11,02 milijarde KM. Pedeset odsto od tog iznosa je neoročeni i transakcijski novac, a drugih pedeset posto ušteđevina manjeg broja građana BiH.

Završno s 30. junom 2017. godine građani iz Federacije BiH su u komercijalnim bankama imali ukupnu ušteđevinu od 8 milijardi KM, dok su u istom periodu građani iz Republike Srpske imali ukupnu ušteđevinu od blizu 2,1 milijardu KM.

Svjetske berze

Na svjetskim berzama prošle nedjelje cijene akcija su pale jer je ulagače zabrinula mogućnost odlože poreske reforme u SAD-u za godinu dana. Na Wall Streetu je Dow Jones oslabio 0,5 posto, na 23.422 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,2 posto, na 2.582 bod, a toliko je izgubio i Nasdaq indeks, skliznuvši na 6.750 boda. Pad tih indeksa, nakon osam nedelja uzastopnog rasta, najviše je posljedica neizvjesnosti u vezi poreske reforme u SAD-u jer postoje dva prijedloga republikanaca koji se razlikuju u nekim ključnim tačkama. Prošle nedjelje su, naime, republikanski predstavnici u Senatu objavili svoj predlog zakona koji se znatno razlikuje od prijedloga njihovih stranačkih kolega u Predstavničkom domu, predstavljenom prije dvije nedjelje. Prema prijedlogu Senata, smanjenje poreza za kompanije sa 35 na 20 posto odložilo bi se za godinu dana, dok bi se na male preduzetnike primjenjivali poreski odbici, a ne posebna stopa.

Rusija - SAD

Rusija će naći zamjenu za američke kompanije kojima je zabranjeno da posluju s ruskim, upozorava predsjednik Rusije Vladimir Putin.

"To što su zabranili Ekson mobajlu da radi sa nama na Arktiku, samo ih je lišilo zanimljivog, obećavajućeg projekta, koji bi mogao da podstakne američku ekonomiju i stvori više radnih mjesta u SAD, donoseći prihode i poreze“, rekao je ruski predsjednik novinarima.Dodao je da je taj naftni gigant samo primjer sličih slučajeva, i upozorio je da će američke kompanije biti zamjenjene konkurencijom.Prema njegovim riječima, većina preduzeća koja je učestvovala na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu bila je upravo iz SAD.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Infobiz

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Zasto

@Sokrates, u pravu si. A, znas li zasto to nisu nalisali?. Jednostavno, onda se ne bi jasno vidjelo da je RS losija od Federacije.

0 0

Jasno

Jednoatavno, veci broj stanovnika, skoro dva puta vise nego u RSu, te veci broj ljudi koji su u inostranstvu.

2 2

Socrates

A zašto ne napišete i da je isto tako iznos kreditne zaduženosti kod banaka triput veći u Federaciji!? Struktura kredita kod domaćih komercijalnih banaka u RS i FBiH (na dan 30.06.2017.): Fizička lica RS - 2,61 milijarde KM, FBiH - 6,2 milijarde KM; Pravna lica RS - 2,59 milijardi KM, FBiH - 6,1 milijardu KM! Zaduženost u domaćim bankama po stanovniku 2.234 КМ u RS (broj stanovnika 1.170.342), a u Federaciji 2.801 KM (broj stanovnika 2.206.231)! Zaduženost u domaćim bankama po stanovniku 2.234 КМ u RS, a u Federaciji 2.801 KM!

5 2

* Sva polja su obavezna