Kako su kosovski mediji reagovali na izjavu Izetbegovića

Kako su kosovski mediji reagovali na izjavu Izetbegovića Izvor: Screeenshot
Naslovna strana portala IndeksOnline

Izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića u kojoj je izrazio nadu da će BiH priznati Kosovo izazvala je reakcije u Srbiji, ali i na Kosovu. Jedna od glavnih vijest tamošnjih medija je upravo Izetbegovićeva izjava za Deutche Welle u kojoj navodi da se nada da će BiH priznati Kosovo.

Na insitiranje novinara da na nekoliko pitanja odgovori kratko, sa da ili ne, Izetbegović je kada je upitan “hoće li BiH u jednom trenutku priznati Kosovo”, odgovorio kratko sa: “Nadam se, da”.

Kako je saopšteno iz SDA, ovu izjavu su agenciji Tanjug interpretirali kao "tvrdnju Izetbegovića da će BiH priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost" te da je to "dosad trebalo učiniti".

"Da ne postoji video zapis koji svjedoči drugačije, Tanjugova verzija događaja, koju su objeručke prihvatili i mediji koje kontrolira Milorad Dodik, bi se utemeljila kao tačna i neupitna. Ako se na ovaj način prenose video intervjui koji su nekoliko klikova udaljeni od svakog korisnika interneta, nameće se pitanje vjerodostojnosti informacija o BiH koje inače prenose Tanjug i njima ideološki slični mediji", naveli su iz SDA.

"Uzbuna u Srbiji nakon što je Bosna poručila da će priznati Kosovo", naslov je kosovskog Expressa u kojem navode izjavu Izetbegovića, ali i ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića koji je sazvao sjednicu Savjeta bezbjednosti te zemlje.

Naslovna strana kosovskog Expressa Izvor: Screenshot/Express
Naslovna strana kosovskog Expressa

 Kosovski portal Indeks Online navodi da je Srbija šokirana upozorenjem da će Bosna priznati Kosovo.

Naslovna strana portala IndeksOnline Izvor: Screeenshot
Naslovna strana portala IndeksOnline

 Portal Lajmi.net navodi da je izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine o priznanju Kosova šokirala Srbiju.

Izjava Izetbegovića potresla Srbiju, jedan je od naslova u kosovskim medijima Izvor: Screenshot
Izjava Izetbegovića potresla Srbiju, jedan je od naslova u kosovskim medijima

Portal BotaSot također donosi vijest o reakcijama u Srbiji i Republici Srpskoj u kojoj, između ostalog, prenose izjave Milorada Dodika i Mladena Ivanića.

Izvor: Screenshot/BotaSot

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ivo

Tanjug izvorište laži.

34 5

Bake je kralj

Pravi predsjednik u pravo vrijeme. Čestitam na mudrim riječima koje su zabrinule sve srbe u jednoj ....

61 16

Nepricaj svašta

kome je on predsjednik Neznam nisam siguran ni stranci SDA jeli predsjednik. Lupetati i svašta govoriti može ko god hoće i onda šta kome odgovara to prisvaja.

4 7

* Sva polja su obavezna