Pismo ambasadora BiH u Belgiji nakon ostavke

Pismo ambasadora BiH u Belgiji nakon ostavke Izvor: Screeenshot

Nakon višemjesečnog razmišljanja, analize cjelokupne situacije, ali i činjenice da se već duže vrijeme Bosna i Hercegovina nalazi kako u političkoj, tako i u ekonomskoj krizi, želim da Vas informišem da sam donio odluku da se povučem sa pozicije ambasadora BiH u Kraljevini Belgiji, naveo je Draško Aćimović u pismu koje je uputio Predsjedništvu BiH.

"Poziciju ambasadora BiH sam prihvatio,poslije izuzetno uspješne karijere u inostranstvu, s ciljem aktivnog i odgovornog doprinosa u najavljivanim promjenama u zemlji, poboljšanju poslovnog ambijenta, cjelokupne ekonomske situacije kao i vraćanju povjerenja evropskih i međunarodnih partnera u Bosnu i Hercegovinu.

Ovom prilikom izdvajam samo neke inicijative koje su za vrijeme mog mandata pokrenute po prvi put u istoriji diplomatskih odnosa BiH-Kraljevina Belgija:

1. Podrška Kraljevine Belgije Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija je iz pasivnog statusa prešla u status aktivne podrške (dalje upitno zbog blokada i stagnacije u BiH)

2. S obzirom na kompleksnost sopstvenog mehanizma koordinacije i sličnosti sa BiH, sa Kraljevinom Belgijom je bila dogovorena stručna i svaka druga podrška za mehanizam koordinacije BiH uz učešće vodećih belgijskih stručnjaka iz navedene oblasti (nije prihvaćeno od strane BiH)

3. Dogovorena i uspostavljena avionska linija Brisel-Sarajevo (trenutno obustavljena)

4. Sa belgijskim institucijama po prvi put dogovorena konferencija na visokom nivou sa učešćem velikog broja zvaničnika, različitih institucija i partnera, između ostalog: interparlamentarne grupe dvije zemlje koja je reaktivirana nakon devet godina, ministara unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federacije BiH, ministra bezbjednosti BiH sa belgijskim kolegama, kao i predstavnika prirednih komora Republike Srpske i Federacije BiH kojima je bio dogovoren sastanak i sa potencijalnim investitorima (otkazano od strane BiH)

Na moju ličnu žalost, kao što je očigledno iz navedenog, malo toga je ostvareno jer je zbog političke krize u zemlji, nepovjerenja i opšte stagnacije na koju nas konstantno upozoravaju iz EU, izostala aktivnija uloga bh strane.

Kao odgovoran čovjek koji je uvijek nastojao stajati iza svojih riječi i djela, odlučio sam da se povučem sa pozicije ambasadora BiH u Kraljevini Belgiji i aktivnije uključim u politički život u Bosni i Hercegovini. Želja mi je da se stvaranjem preduslova za dijalog i kompromis, pokrenu pozitivni procesi i poboljša ekonomska situacija.

Uzimajući u obzir gore navedeno, molim da me u skladu sa Članom 4. Odluke o imenovanju ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika Bosne i Hercegovine, razriješite sa pozicije ambasadora Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji.

Ovom prilikom želim da se zahvalim članovima Predsjedništva BiH na ukazanom povjerenju u prethodnom periodu, stoji na kraju pisma", stoji na kraju pisma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Milan

Čin dostojan svakog poštovanja. Poznavajući gospodina Aćimovića kao vrsnog i cenjenog profesionalca u poslu kojim se bavio, nadam se da će uspeti u svojoj misiji. Šteta za BiH i njenu diplomatiju. Imali su na koga da se oslone i da ih nije stid ko im zastupa zemlju i interese.

3 1

Borac

Nema pljahe ni talova kod Belgijanaca

2 5

Bosanski Vilajet

Ok ako je to to, da ti nije dodik nešto šapnuo.

8 2

* Sva polja su obavezna