Vučić: Da kažem da RS treba da je nezavisna, bio bih u Hagu

Vučić:  Da kažem da RS treba da je nezavisna, bio bih u Hagu Izvor: SAKIS MITROLIDIS / AFP

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o Kosovu kompleksna izjava sa dalekosežnim posljedicama koju treba sagledati na veoma ozbiljan način.

"Reč je o veoma složenoj, kompleksnoj izjavi sa veoma dalekosežnim političkim i pravnim posledicama, mnogo je ozbiljniji njegov intervju nego što iko u Srbiji u ovom trenutku može da sagleda. Mi ćemo to da sagledamo iz svih uglova i pronaći ćemo najbolji odgovor za Srbiju", rekao je Vučić.

U juče objavljenom intervjuu za Deutsche Welle Izetbegović je rekao da je što se njega tiče Kosovo do sada trebalo da bude priznato, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH.

Upitan da sa "da" ili "ne" odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo Izetbegović je rekao: "Nadam se da".

Vučić je danas rekao da će Srbija tek odlučiti šta će biti njen odgovor na ove izjave i podsjetio da je za četvrtak zakazana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

On je rekao da Izetbegovićev intervju DW "donosi brojne promjene u dugoročnom smislu".

"Mnogo toga se promenilo nakon tog intervjua, i nije samo priča o tome da se nada priznanju Kosova... i to da se teritorijalni integritet BiH brani ratom a da Srbija treba da ga isporuči uz šoljicu kafe i ratluk... Reč je i o drugim delovima naše teritorije da se neko meša u naše unutrašnje odnose, a za to nema nikakav osnov", kazao je Vučić poslije susreta za članovima Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu.

Vučić je upitao šta bi bio odgovor međunarodne zajednice da je nešto slično on izjavio.

"Za 15 dana bi bio u Hagu da ne daj bože kažem da bi Republika Srpska trebalo da bude nezavisna", kazao je i naglasio da ga boli šutnja iz svijeta ili priče da se smire sve strane.

"Ja nisam izgovorio ni reč, ko da se smiri? Vazduh što sam udisao", rekao je on i naglasio da ne može ni da kometariše priče da "Vučić pravi lažni sukob".

Vučić je naveo i da ne može da tvrdi da neko iz međunarodne zajednice stoji iza riječi Izetbegovića, napominjući da zemlji predstiji još teža situacija oko Kosova, jer nekome u svijetu Srbija nije dovoljno poražena ako nije ponižena i pregažena.

"Moj posao je da ne dozvolim da je ponize i pregaze", poručio je Vučić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Izvor: Tanjug

Komentara 22

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Vučiću

Majmune šta ti uopšte imaš nešto da kažeš.Jel za jednog srbendu 100 muslimana?

1 0

Pozdrav

naravno

0 0

Đole

N1 ne objavljuje istinite komentare.

2 0

* Sva polja su obavezna