"Bojkot rada Parlamenta predstavlja tešku povredu Dejtona"

"Bojkot rada Parlamenta predstavlja tešku povredu Dejtona" Izvor: N1

Ja mislim da je ovo pokušaj da se bespotrebno u BiH destabilizije situacija, da se na loše remeti politička atmosfera i to nije nikome u interesu. Ovako je Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg PD PS BiH, prokomentarisao zahtjev SNSD-a da se sutrašnji nastavak 53. i održavanje 54. sjednice Predstavničkog doma prolongira do daljnjeg.

Sjednica će, kazao je Džaferović, biti održana u zakazano vrijeme.

"To je apsolutno neosnovano. Ne postoji nijedna izjava ni gospodina Izetbegovića niti bilo koga od nas koja bi mogla da navede na ovakvo postupanje i na ovakve zahtjeve kakve su uputili iz Kluba SNSD-a. To je nešto što je apsolutno neprihvatljivo i u interesu svih je da se sjednica nastavi i da ovaj Parlament radi i izvršava svoje obaveze. Na sjednici Kolegija nije bilo predstavnika Saveza za promjene, bio je predstavnik SNSD-a, on je glasao za svoj zahtjev, svi ostali članovi Kolegija su glasali protiv toga", kazao je Džaferović.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko SNSD odluči da bojkotuje rad sutrašnje sjednice, Džaferovic poručuje:

"Bojkot rada državnog parlamenta predstavlja tešku povredu Dejtonskog mirovnog sporazuma i svako onaj ko se upušta u takvu vrstu aktivnosti treba da zna da postoje konsekvence, negativne posljedice za onoga ko preduzima takve aktivnosti. I ja savjetujem svima da se ne upustaju u takvu vrstu aktivnosti".

Klub SNSD-a danas je zatražio odlaganje sjednice, međutim, kako javlja reporterka N1, nisu dobili podršku za ovu inicijativu.

"Nismo dobili podršku za prolongiranje sjednice PD PSBiH. Klub će sutra odlučiti o daljim koracima", kazao je predsjedavajući kluba SNSD-a Staša Košarac.

Kako je naveo, sjednici proširenog kolegija nisu prisustvovali predstavnici SDS-a.

"Zbog antidejtonskih, antiustavnih i ratnohuškačkih izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Klub poslanika SNSD u Predstavničkom domu PS BiH smatra da ne postoje uslovi za normalno održavanje nastavka 53. sjednice PD PS BiH te stoga tražimo da se nastavak ove sjednice odloži do daljnjeg. Klub poslanika SNSD-a jučerašnju izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH doživljava kao prijetnju ratom RS-u i stoga poziva sve srpske predstavnike iz RS da bez odlaganja napuste institucije BiH i u institucijama RS-a obave konsultacije o budućem djelovanju u institucijama BiH u Sarajevu", navedeno je u pismu koje je Kolegijumu Predstavničkog doma uputio predsjedavajući kluba SNSD-a, Staša Košarac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ana

Da .... ukinimo Dejton.Ukinimo entitete.

1 1

zar

stvarno bi nam naskodio .ako vam se ne zivi u nasoj prelijepoj domovini iselite se u srbiju ili rusiju.a nas bosnjake ostavite na miru da zivimo na svom ognjistu sto je vazda bilo bosnjacko.vama pod hitno preporucujemo da slobodno napustite nasu republiku bosnu i hercegovinu.

1 0

Bingo

Baš sam se pitao koji je sljedeći performans između Bakira i Dodika.

3 1

* Sva polja su obavezna