Kovačević za N1: Kad ih Dodik bude plaćao, neka ih opoziva

Kovačević za N1: Kad ih Dodik bude plaćao, neka ih opoziva Izvor: N1

Slaven Kovačević, doktor političkih nauka i analitičar, bio je gost Dana uživo na N1 televiziji. On je komentarisao aktuelnu političku situaciju u zemlji s posebnim akcentom na izjave Bakira Izetbegovića koji su u protekla dva dana privukle veliku pažnju javnosti u Bosni i Hercegovini i susjednoj Srbiji.

Govoreći o intervjuu bošnjačkog člana Predsjedništva i lidera Stranke demokratske akcije za Deutsche Welle, Kovačević je ocijenio da privatna mišljenja ne bi trebala izazivati reakcije.

''To što oni imaju privatna mišljenja ne bi trebalo izazivati reakcije. Mislim da ovdje se radi o jednom načinu da Izetbegović sebe istakne u prvi plan. Ono što je jako važno je pitanje Kosova u BiH treba posmatrati kao pitanje unutarnjeg konsenzusa, to je jedini pravilan način da se donese konačna odluka. Ako konsenzus ne postoji, svako davanje izjave može doprinijeti podizanju tenzija'', kazao je gost Dana uživa.

Kovačević je potcrtao da je Bosna i Hercegovina, kako je kazao, ''američki projekat'' i da Srbija i Hrvatska nisu garanti Dejtonskog sporazuma već njegovi potpisnici - kao i BiH.

''Što se tiče BiH, ona ovakva kakva jeste je proizvod mirovnog sporazuma iz Dejtona pod pokriviteljstvom Amerikanaca. Često kažem da je ovakva BiH američki projekat. Kada čujemo da su Srbije i Hrvatska garanti Dejtonskog sporazuma, to nije tačno. One su potpisnici kao i BiH. Garanti su velike sile'', dodao je Kovačević.

O pozivu poslanicima državnog Parlamenta iz Republike Srpske da se sutra ne pojave na sjednici, Kovačević je kazao da kandidati moraju odazvati jer, kako je naglasio, njih ne plaća Dodik.

''Ne može Dodik opozvati poslanike jer su ih birali građani Republike Srpske. Ne može ih on opozvati. Na tenziju se ide tenzijom, neko nekog iz Sarajeva pokušava vratiti u Republiku Srpsku, a on ga nije birao. Ja mislim da oni ako su pozvani na sjednicu Parlamenta, da se moraju odazvati. Oni su birani. Dodik ih ne može opozvati i opet se želim vratiti na Ustav. Očigledno se radi na skrivanju lošeg standarda ljudi u Republici Srpskoj, ja mislim da to nije dobro. Da li će građani RS-a biti siti i imati bolje plate ako se neko ne pojavi na Parlamentu. Kad ih bude plaćao Milorad Dodik, neka ih on i opoziva'', poručio je gost N1 televizije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 13

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Mensur Nezirovic

Garant Bosne i Hercegovine smo mi njeni najbolji sinovi Armija Republike Bosne i Hercegovine sila nebeska

3 0

Kamenko

Kakav si ti doktor politickih nauka da stavove clana Predsjednistva Bih o politickim pitanjima branis privatnim pitanjem doticnog?Ti sindrom propalog skolstva i inflacije titula a dres ti determinise "naucne stavove"...

3 15

Ma

ako neko kaže i izjavi istinu koja vas boli ,onda vi napadate i lažete.Vidi se da si ti sindrom propalog baje Dode iz Laktaša

4 0

* Sva polja su obavezna