Opozicija u Srbiji: Pretjerana reakcija zvaničnog Beograda

Opozicija u Srbiji: Pretjerana reakcija zvaničnog Beograda Izvor: N1

Zbog stavova člana Predsjendištva BiH Bakira Izetbegovića koje je izneo u četvrtak će u Beogradu biti održana i sednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije.

DW: Hoće li BiH u jednom trenutku da prizna republiku Kosovo?

IZETBEGOVIĆ: Nadam se da da. Što se mene tiče Kosovo je do sada trebalo biti priznato. Evo sad će se naljutiti, naravno moje kolege Srbi.

I naljutili su se, iako je sam Izetbegović u intrevjuu istakao da je za takvu odluku neophodan konsenzus "trojke" - odnosno da takva odluka nije moguća bez saglasnosti i predstavnika Srba u BiH. I pored toga iz Beograda stižu vrlo oštre reakcije.

"Nije suština u tome da li on to može, nego u tome da posle višegodišnjeg ulaganja u odnose sa Bosnom i Hercegovinom čujemo legalnog i legitimnog predstavnika BiH koji bi priznao nezavisnost Kosova da od njega zavisi", tvrdi Nikola Selaković.

"Kada imate čoveka koji, evo posle dve godine od pokušaja ubistva Aleksandra Vučića, nije našao za shodno da nađe krivce, ili bar da se potrudi da nađe krivce, onda možete očekivati da će nastaviti upravo sa takvom politikom i da će nastaviti sa politikom koja ima za cilj da destabilizuje i BiH, ali i čitav region", kaže Aleksandar Vulin.

Izvor: N1

Opozicija međutim ističe da Izetbegović nije rekao ništa novo i smatra da je reakcija zvaničnog Beograda usmjerene domaćoj javnosti.

Bivši amabasador Srbije u Francuskoj i Belgiji Radomir Diklić smatra da reakcija Srbije u ovom slučaju pretjerana.

"Nepotrebno podizanje tenzija na osnovu jedne izjave koja je čak u delu medija preneta pogrešno. To je da kažemo bura u čaši vode, potrebna u ovom trenutku nekim političarima da se javno mnjenje, i ovde i u BiH, malo uzburka, ali cela ta priča svako čudo za tri dana dosta", ističe Diklić.

Stavove iz intervjua u četvrtak će razmatrati i državni vrh Srbije. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kaže da je riječ o ozbiljnoj i kompleksnoj izjavi sa dalekosežnim političkim i pravnim posljedicama.

"Mnogo toga se promenilo tim intervjuom i nije samo priča o tome da se nada priznanju Kosova i da je to trebalo da se učini i nije samo to da teritorijalni integritet BiH se brani ratom, a da Srbija treba da ga isporuči uz šoljicu kafe delove svoje terirtorije. Reč je i o drugim delovima naše teritorije gde se neko meša u naše unutrašnje odnose, a za to nema nikakav osnov", poručuje Vučić.

Podsjećamo, danas je potvrđena informacija da će članovi Predsedništva BiH u zvaničnu posjetu Beogradu 6. decembra. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

.

Komentara 13

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Crven ko paprika

U svemu ovome nije bakir naj tragicniji lik, daleko tragikomičan je lik sam Vučić koji se toliko uspaničio ko kakva baba da je zapravo smiješan (naravno postoji i druga strana licnosti glumca vučića) gledajući njegove reakcije bilo je za očekivat da će svakog trenutka podići sva tri miga, koje je dobio od rusa na kredit i nije još platio, i da će početi treći svjetski rat. Smiješan si bre vučiću smiri ugođaj ti si ko fol neki regionalni lider. A i sam znaš da je iza svega nepotrebna izjava i farsa srpskih tajnih i javnih službi.

2 0

B Dz

ne pravdam Bakira ali pravu istinu je rekao procitajte tekst nema nista lose a Srbijo i svi vi iz RS zasto ste digli toliku prasinu i vi cete priznati Kosovo jer nema vam zivota bez toga kao sto je Vucicu poruceno da se opredjeli za EU ili Rusiju tako ce biti i za Kosovo priznaj ili sankcije a ja mislim ovo sto je Izetbegovic rekao realno a Genocid u BiH sa Srpske strane kako da mi BOSNJACI to prebolimo i da zaboravimo a moramo i dalje zivjeti i uvijek na to misliti to su neizlecive rane

2 0

Nedzad

Pa to je klasicna fora cetnika. Dizi hajku da sabotiraju buducu presudu. Bakir ne Bakir, Mladic ce popusiti a samim s tim i RS.

3 1

* Sva polja su obavezna