Inzko izrazio duboku zabrinutost zbog izjava političara

Inzko izrazio duboku zabrinutost zbog izjava političara Izvor: N1

Visoki predstavnik Valentin Inzko izražava duboku zabrinutost zbog nedavnih razdornih izjava pojedinih visokorangiranih političkih i institucionalnih lidera koje podsjećaju stanovnike BiH na tragične sukobe iz devedesetih, i koje nisu u skladu sa dugoročnim naporima na promociji mira, stabilnosti i prosperiteta BiH, saopćeno je iz OHR-a.

Kako se navodu u saopćenju, takva ratnohuškačka retorika je potpuno neprihvatljiva u kontekstu Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

''U svjetlu ovih izjava, kao i drugih reakcija bh. političkih lidera koje nisu doprinijele spuštanju tenzija, visoki predstavnik želi ponoviti sljedeće:

Bosna i Hercegovina je jedinstvena, suverena zemlja koja se sastoji iz dva entiteta. Entiteti nemaju pravo da se odcijepe od Bosne i Hercegovine i u pravnom smislu postoje isključivo temeljem Ustava BiH. Suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine zagarantiran je međunarodnim pravom i ne može biti predmet rasprave;

Sve stranke moraju poštivati institucije Bosne i Hercegovine te im omogućiti da neometano djeluju i donose odluke. Potezi stranaka koji bi paralizirali institucije Bosne i Hercegovine su neprihvatljivi, budući da državne institucije moraju biti u mogućnosti da provode svoj mandat u skladu sa Ustavom BiH.

Visoki predstavnik poziva nosioce javnih funkcija da odbace neodgovornu retoriku i da umjesto toga intenziviraju napore na poboljšanje rada institucija na svim nivoima vlasti, a u korist svih građana Bosne i Hercegovine'', saopćeno je iz OHR-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 17

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Realista

Joj evonam duboko zabrinut inco

0 0

Crven ko paprika

DA SI TI INZKO REKAO TO ŠTO SI TREBAO NEBI BAKIR TREBAO DA KAŽE NIŠTA I MIRNA BOSNA.

3 0

Mensur Nezirovic

Gospodine Incko dovoljno si rekao i to sasvim dovoljno covjece sve samu sustu istinu.Hvala ti Gigantu.

2 0

* Sva polja su obavezna