Ambasada SAD-a o izjavi Bakira Izetbegovića

Ambasada SAD-a o izjavi Bakira Izetbegovića Izvor: Fena

Ambasada SAD u BiH izrazila je zabrinutost zbog stalne retorike podjela koja brine i javnosti u cijeloj BiH i naglašava da je, imajući u vidu nedavnu turbulentnu prošlost BiH, neprihvatljivo pozivanje na rat.

"Pozivi na otcjepljenje su suprotni Dejtonskom mirovnom sporazumu i predstavljaju ozbiljnu prijetnju miru i stabilnost. Sve ovo treba odmah da prestane", navodi se u pisanom odgovoru iz Kancelarije za odnose sa javnošću Ambasade SAD na pitanje Srne kakav je stav ove ambasade u vezi sa Izetbegovićevim izjavama o Kosovu i Republici Srpskoj, kao i izjavom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da bi za 15 dana bio u Hagu kada bi rekao da bi Republika Srpska trebalo da bude nezavisna, te da ga boli šutnja iz svijeta ili priče da se smire sve strane.

Kada je riječ o Kosovu, u odgovoru se navodi da je stav Vlade SAD u vezi sa tim jasan, te da, kako smatraju, ne postoje paralele između bh. entiteta i Kosova.

"BiH je bila suverena i međunarodno priznata država i prije Dejtonskog sporazuma. SAD i ostale članice međunarodne zajednice su u potpunosti posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. Kao garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, i sami zvaničnici Srbije su javno izrazili posvećenost teritorijalnom integritetu BiH", ističe se u odgovoru iz Ambasade SAD.

Prema stavu SAD-a, Republika Srpska i Federacija BiH su fundamentalni elementi unutrašnje političke organizacije BiH i, kao što je dobro poznato, Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne nudi prava bilo kojem od dva entiteta da se otcijepe od BiH.

"Postojanje bilo kojeg od dva entiteta je u potpunosti zavisno od postojanja BiH", kažu u Ambasadi SAD.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

dejton x

lajavci iz srbije mogu da laju koliko hoce na sve strane .. a kada neko iz bih samo pomene to sto je pomenuo hoce na linc , dosta je vise glumiti nama velike prijatelje koji su do juce harali bosnom sa kokardama na celu

9 4

Suljo

Bravo Mujo i ostali.Samo se pobednici racunaju koji sami pobedu osvoje a ovi sto im ameri i s neba i sa zemlje doturaju da jadnici ginu niti su pobednici niti heroji. Ko god rat zeleo u kuci mu bilo.Pa makar i crni kaurin ili balavi turcin. Onomad turski sultan dade korpu svojim inopodanicima. rus ga dopinguje s-400 .pa neka mu je sa srecom,zlu ne trebalo.......

2 1

idriz

ko god zeli da zna sta u srbije je smrdelo smrdi i smrdice treba samo da procita knjugu od svetozara markovica Srbija na istoku

8 5

* Sva polja su obavezna