Predsjednik Zimbabvea osudio prijetnje vojske

Predsjednik Zimbabvea osudio prijetnje vojske Izvor: REUTERS/Philimon Bulawayo

Vladajuća partija Zanu-PF u Zimbabveu optužila je danas načelnika Generalštaba Konstantina Čivengu za "izdajničko ponašanje" zbog prijetnje eventuanom vojnom intervencijom u toj zemlji.

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe smijenio je prošle nedjelje potpredsjednika Emersona Mnangagvu, što nije naišlo na odobravanje načelnika Generalštaba, prenosi BBC.

Čivengu je rekao da je vojska spremna da interveniše i sprovede "čišćenje" u vladajućoj partiji.

Vladajuća Zanu-PF je navela u saopštenju da neće pokleknuti pred vojnim prijetnjama i da se zalaže za primat "politike nad oružjem".

Dodaje se da je Čivenguova izjava "proračunata" i ima za cilj da poremeti nacionalni mir i izazove pobunu.

Emerson Mangagva (75), čiji je nadimak "krokodil", već više nedjelja je pod oštrim kritikama bliskih saradnika predsjednika, među kojima je i prva dama Grejs Mugabe. Oni mu zamjeraju da izmišlja da je u avgustu bio žrtva pokušaja trovanja.

Pristalice smijenjenog potpredsjednika su nagovijestile da je taj pokušaj trovanja organizovala gospođa Mugabe, koja je to vrlo žustro demantovala.

Mnangagva je već početkom oktobra izgubio svoj resor ministra pravde, ali tada je zadržan na funkciji potpredsjednika, na kojoj je bio od 2014.

Njegov prisilan odlazak događa se u trenutku kada se vodi rat za naslijeđe predsjednika Mugabea, starog 93 godine, u okviru vladajuće stranke Zanu-PF, iako je Robert Mugabe već najavio da će se kandidovati za novi mandat 2018. godine.

Grejs Mugabe se smatra potencijalnom nasljedinicom supruga, koji je na vlasti u Zimbabveu od sticanja nezavisnosti 1980. Ona je izjavila da je spremna da ga naslijedi na toj funkciji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: zimbabve

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna