Nije prihvaćena inicijativa da 11. juli bude neradni dan

Nije prihvaćena inicijativa da 11. juli bude neradni dan Izvor: Vlada FBiH

Vlada FBiH nije prihvatila inicijativu zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona Alena Karića za proglašenje 11. jula neradnim danom.

"Uvažavajući inicijativu, Vlada ističe da se neradni dani u Federaciji BiH proglašavaju zakonom. S obzirom da je Zakonom o Vladi FBiH propisano da ona, u ostvarivanju svojih ovlaštenja utvrđenim Ustavom Federacije BiH, donosi uredbe sa zakonskom snagom, uredbe, odluke, rješenja i zaključke, ona ne odlučuje o proglašenju određenog dana neradnim, jer je to pitanje predmet zakona.
Radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava zločina, odnosno genocida izvršenog u Srebrenici, te sjećanja na ovaj tragični događaj, Vlada Federacije BiH, u okviru svojih ovlaštenja, svake godine donosi odluku kojom se 11. juli proglašava Danom žalosti na teritoriji Federacije BiH", stoji u saopćenju.

Pored toga, Vlada ističe da je Zakonom o radu propisano da radnik ima pravo koristiti jedan dan godišnjeg odmora kad on to želi, uz obavezu da o tome obavijesti poslodavca najmanje tri dana prije njegovog korištenja, te bi radnik to pravo mogao koristiti i za odlazak u Srebrenicu, odavanje počasti žrtvama genocida i prisustva zvaničnom programu komemoracije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Vlada FBiH , 11. juli

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna