Kojović: Jedino građanski koncept garantuje opstojnost BiH

Kojović: Jedino građanski koncept garantuje opstojnost BiH Izvor: N1

Izjava člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića kojom opisuje HDZ-ov Prijedlog izbornog zakona kojim je “najbitnije da se osigura pravo svakog od tri konstitutivna naroda”, te kako za njega građanska BiH znači unitarna država, govori o nedostatku širine pogleda na cjelokupnu sliku stvarnosti u BiH, saopćeno je iz Naše stranke.

 "Gospodin Čović je potpuno zamijenio teze u svojoj izjavi. Nije građanski koncept države uzrok rata nego je upravo nacionalizam koji on promovira izazvao i rat i drži nas u političkoj agoniji i ekonomskom siromaštvu više od dvije decenije. A istina je zapravo u tome da je građanski koncept za koji se mi zalažemo ne samo neophodan ukoliko želimo u EU, nego je BiH moguća samo kao građanska država. Nacionalizam je ideologija stara dva vijeka i u ta dva vijeka evropsko tlo je bilo natopljeno krvlju. Danas nacionalizam zastupaju samo oni koji su trajno okrenuti prošlosti, a ne budućnosti. Mi čvrsto stojimo na stanovištu da jedino građanski koncept države garantuje opstojnost BiH i da je EU naša budućnost”, rekao je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović. 

Za Našu stranku je neprihvatljiv bilo kakav nacionalistički koncept koji isključuje ideje svih građanskih prava i sloboda, a prednost daje etničkoj pripadnost, saopćeno je iz Naše stranke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 10

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Mitropolit Jovan

Pa, Bosna i Hercegovina je i sada, valjda, gradjanska?! Nije majmunska niti njom vlada vojna hunta?! Ovakve "prangije" su mnogo smešne i jadne i znate kada će biti prihvatljive za gradjane Bosne i Hercegovine /sem onih koji su većina pa "pucaju" na navodu "gradjansku" BiH/? Nikada, a možda ni tada.

6 7

Vulin

Mudro zbori ovaj Predrag

7 5

GlasnoJasno

Zvuči primamljivo ali ima nedostatak u ovoj ideji vodilji kada se ovako ispaljuje kao pamflet: izjednačavanje pitanja nacionalnog sa nacionalizmom potencijalno donosi jednako loše posljedice kao što je i sami nacionalizam donio početkom 90tih... da bi prešli te dječije bolesti demokratije osmislite, pa i ponudite, sistem koji osigurava i nacionalna prava i izjednačene moguđnosti građanskog učešća i života. Preuzmite pitanje nacionalnog od nacionalista (moguće je) i onda ponudite parametre mogućeg građanskog života. Inače, građansko se lako pretvori u lošu masku za dominaciju većinskog naroda, i to je nemoguće izbjeći u takvom banalnom konceptu. Možemo mi bolje od toga...

5 2

* Sva polja su obavezna