Rasprava u studiju N1: "Gdje su nestali Srbi iz Sarajeva?"

Rasprava u studiju N1: "Gdje su nestali Srbi iz Sarajeva?" Izvor: N1

Novinar Jutarnjeg lista Vlado Vurušić, zastupnika BPS-a u Parlamentu BiH Zaim Backović i zastupnik SNS u Narodnoj skupštini Srbije Vladimir Đukanović bili su gosti Crvene linije na N1.

Đukanović je kazao da bi bilo koja vlast u RS sarađivala sa Srbijom.

"Gospodin Dodik ne može da ide protiv svog naroda u Republici Srpskoj. To sanja svaki Srbin u RS. To je činjenica i što je fakat. Da vi sada nekom oduzmete snove, to je potpuno sumanuto. Dodik je na osnovu te politike dobio povjerenje naroda u RS", kazao je Đukanović.

On je izrazio nadu da će i zemlje iz regiona početi povlačiti prizanje Kosova.

"Ja bih baš voleo da Hrvatska povuče to priznanje, mislim da bi to bilo baš sjajno i išlo bi u prilog dobrosusjedskih odnosa. Sarajevo je u bivšoj Jugoslaviji bilo drugi grad po broju Srba. Danas imate četiri posto Srba, gdje su oni, gdje su nestali? Zašto im se ne omogući da se vrate?", pita se Đukanović.

 On je ustvrdio da "BiH ima veliki problem sa vehabijama" optuživši Bakira Izetbegovića i SDA da "dijelom kontrolišu ovu grupu".

"To je zaista zastrašujući problem koji unosi nemir u region. Imali smo već dva ili tri teroristička napada, ali nema volje da se to riješi, grade im se naslje, sela, kampovi...", ustvrdio je Đukanović.

Uslijedio je odgovor Backovića.

"Kada izvrčete teze lako dođete do zaključka koji je ovakav kakav iznosi poštovani gospodin. Ovo što vi govorite je u cijelosti netačno. Pale su bile Sarajevo, Istočno Sarajevo je bilo Sarajevo. Sve što je u Istočnom Sarajevu bilo je u okviru sarajevskih općina".

"Gdje su Srbi u Rajlovcu, Grbavici, Vogošći...?", upitao je Đukanović.

"Dopustite mi da završim. Jeste li gledali snimke gospodina koji poziva da se isele iz Sarajeva. Mislim na čovjeka koji je predstavljao RS i on je svoje odslužio kao ratni zločina u Haagu. U Vogošći je rekao da se pakuju i da sutra idu. Obećane su im kule i gradove. Ko im brani da se vrate", odgovorio je Backović.

"Dragi Srbi koji ste izašli iz Sarajeva, da znate da vam je dole veći standard, svi trk u Sarajevu dole", kazao je Đukanović.

"Puno bolji je standard u Sarajevu", naveo je Backović.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 48

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kamenko

Zna ovaj Zagi gdje su al nece da kaze.....

1 1

Pravedan

BiH nema buducnosti jel Hrvati i Srbi se ponizavaju,muslimani zele dominaciju ali to im ne uspijeva.Nemozemo ovako beskonacno najbolje rijesenje je razlaz.

8 4

Jabudala

Sad im svi krivi, imao sam komsije Srbe u ratu jos zive ovdje,nek njih pitaju kako im je bilo,nije jednostavno al kad vas neko 4 godine zeli ubiti, trebalo je da ih ljubimo.Ko nije belaj radio I vratio se, ko je imao cega da se boji presao je u istocno Sarajevo.Sad su kao protjerani,a 92 samo se nisu pojavili drugovi u skolama I raja na poslu.Pusti mi se suplje....

4 5

* Sva polja su obavezna