SDA poslala poruku Srbiji i Hrvatskoj

SDA poslala poruku Srbiji i Hrvatskoj Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Nakon sjednice Glavnog odbora SDA gdje su izneseni zaključci ove stranke - Halid Genjac, kao predsjednik Glavnog odbora SDA poslao je poruku susjedim državama Srbiji i Hrvatskoj.

Poruke dvjema zemljama poslane su kao dio zaključaka redovne sjednice Glavnog odbora SDA.

"Odbacujemo i sa indignacijom osuđujemo orkestrirani napad na SDA i njenog predsjednika Bakira Izetbegovića koji sa apsolutnim povodom provodi dio poltičara i medija iz Srbije i rs. Opredjeljeni smo za jačanje stabilnosti u regionu i razvoj dobrosusjedskih odnosa. To mora biti zasnovano na principima međunarodnog uvažavanja."

"Ponovo podsjećamo, jer moramo, političke predstavnike Srbije da Srbija nije garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Srbija je zbog svoje uloge u agresiju na bih pozvana da potpiše mirovni sporazum i ona je to učinila, a Srbija je pravna nasljednica svih obaveza Jugoslavije", izjavio je medijima Halid Genjac.

"Tim potpisom koji je naslijedila, Srbija se obavezala na prekid aktivnosti protiv suverene BiH i na poštivanje njenog suvereniteta. Srbija tim potpisom nije dobila pravo da se miješa u unutrašnja pitanja BiH", naveo je Genjac prenoseći zaključke.

Osvrnuli su se i na sporove sa Hrvatskom, oko Pelješkog mosta i potpisom ugovora o gasifikaciji Rafinerije nafte Brod.

"Pozdravljamo aktivnosti članova SDA povodom izgradnje Pelješkog mosta. Neprihvatljivo je da se gradi na uštrb teritorijalanog integriteta BiH. Prije rješavanja se mora ratificirati ugovor o granici između BiH i Hrvatske, a ugovor su potpisali predsjednici Izetbegović i Tuđman. Ne smije se ugrožavati slobodni pristup BiH moru. To je pristup apsolutne slobode kretanja. Očekujemo da Hrvatska poštuje međunarodno pravo i najnovije stavove EU", naveo je Genjac.

SDA je osudila potpis ugovora između entiteta Republike Srpske i Vlade Hrvatske koji se tiče Rafinerije nafte Brod.

"Suprotan je međunarodnom pravu i Ustavu BiH, i konvencijama na koje su se obavezali. Hrvatska to mora ispraviti, takvi sporazumi se potpisuju isključvo sa dražvama", jedan je od zaključaka GO SDA.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: SDA , Srbija , Hrvatska

Komentara 15

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

B Dz

oni i napadaju stranku SDA zasto se nebi obratili i upozorili ih da se ne mijesaju u drzavu BiH

0 0

B Dz

mnogo ste mi spori sa reagiranjem voila bih da SDA se brze obrati na ovo sto nam podmecu vidimo nece da nas ostave cas jedni cas drugi hoce da nas lamirisu

0 0

Avdo

Dado..... da stranka SDA je drzavna insitucija to jes pozicija !

7 2

* Sva polja su obavezna