MVP poslao pritužbu RAK-u zbog RTRS-ove emisije 'Revizija'

MVP poslao pritužbu RAK-u zbog RTRS-ove emisije 'Revizija' Izvor: N1

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je danas Pritužbu Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) u vezi s programom Radio televizije Republike Srpske (RTRS) pod nazivom "Revizija", odnosno na epizode koje su emitirane 7. i 14. novembra i koje su se bavile radom MVP i ministrom Igorom Crnatkom.

Pritužba se odnosi na kršenje Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, sa zahtjevom da se RTRS-u izreknu odgovarajuće sankcije u skladu sa Zakonom o komunikacijama.

Ova pritužba odnosi se i na kršenje Kodeksa u smislu nametanja mišljenja gledaocima, neosiguravanja prepoznatljivosti komentara, odnosno ličnog mišljenja urednika i voditelja, i vijesti, čime je direktno prekršen i Zakon o RTRS-u, rečeno je u saopćenju Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

U pritužbi je navedeno da je RTRS u ovom slučaju prekršila odredbe Kodeksa, s obzirom da nisu poštovani profesionalni i općeprihvaćeni vrijednosni i etički standardi, nego je došlo do iznošenja jednostranih stavova i manipuliranja dostupnim činjenicama, s očiglednom namjerom nanošenja štete ugledu institucije i pojedinca, MVP-a i ministra Crnatka.

Navedeno je također i da je RTRS odgovorna i za kršenje odredaba Kodeksa, kojim je pružalac medijske usluge odgovoran za profesionalne aktivnosti koje preduzimaju njegovi zaposleni, u konkretnom slučaju autori programa "Revizija".

Kodeks je prekršen i propuštanjem da se blagovremeno isprave krupne materijalne greške uočene u prvoj epizodi emisije, i pored činjenice da je MVP u međuvremenu dostavilo tačno tumačenje podataka u emisiji, te iznošenjem netačnih informacija u drugoj epizodi programa "Revizija".

Nepoštovanje principa pravičnosti, nepristrasnosti i izbalansiranosti prilikom emitiranja informativno-političkog programa također je u suprotnosti je Kodeksom, kao i prenošenjem informacija na vrlo pristrasan način kroz iznošenje ličnog stava, s ciljem nametanja mišljenja gledaocu o MVP-u i ministru Crnatku.

- Izbor sagovornika u obje emisije je u direktnoj funkciji kršenja Kodeksa, s obzirom da su govornici bili osobe koje su imale priliku i u ranijim programima RTRS-a iznijeti iste stavove, te su od ranije poznate stavove ponovili u široj verziji - pojašnjeno je u saopćenju

Pored toga, RTRS nije zatražila komentar nezavisnih stručnjaka, niti predstavnika MVP-a, niti ministra Crnatka, te je izostalo iznošenje suprotstavljenih stavova, čime su također prekršene odredbe Kodeksa.

U saopćenju tvrde da MVP nije bilo informirano o pripremi programa "Revizija", niti je bio upoznat sa sadržajem koji će biti iznijet i koji nosi negativnu konotaciju i prema instituciji i prema ministru, te se nije moglo izjasniti, tj. dati svoj komentar na iznesene stavove, kao što je predviđa Kodeks.

Prema navodima Pritužbe, u obje emisije prekršene su i odredbe koje jasno kažu da komentar mora biti jasno odvojen od vijesti, a u obje emisije programa činjenice i "navodne činjenice" prepliću se s komentarima na veoma manipulativan i sugestivan način, s ciljem narušavanja ugleda i dostojanstva MVP i ministra Crnatka.

Propuštanjem da objavi reakciju MVP-a na sadržaj emitiran u prvoj epizodi, RTRS je u tom smislu prekršio odredbu Kodeksa, kojom je garantirano pravo na odgovor, zaključeno je u saopćenju Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Cccc

Vidite koliko su brezobrazni naši političari. Sve je crno na bijelom prikazano i dokazano i sad je kriva televizija sto je to otkrila. Dokazi da je iz ovoga nešto laz pa ih onda tuzi.

3 2

Kifla

Čovjek koji je u 365 dana 300 bio na putu i za tri godine potrošio 5 miliona KM na besmislena putovanja , zbog koga je po prvi u istoriji formirana zajednička istražena komisija oba doma Palamenta BiH sa ciljem utvrđivanja zloupotreba tokom prekomjernih putovanja ima hrabrosti da se žali nekome!? Da je država normalna on ni di sada uveliko bio smijenjen i optužen za zloupotrbu državnih sredstava.

4 3

* Sva polja su obavezna