Počeo protest policajaca ispred Parlamenta FBiH

Počeo protest policajaca ispred Parlamenta FBiH Izvor: N1

Policajci iz sedam kantona Federacije BiH okupili su se ispred zgrade federalnog Parlamenta, jer sa resornim ministrom Aljošom Čamparom jučer nisu postigli dogovor o načinu penzionisanja.

Predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić rekao je da policijski službenici traže da se na poseban način definiše pravo na ostvarivanje penzije.

"Nama je potpuno svejedno da li će to biti realizovano kroz dopune Zakona o policijskim službenicima ili Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO). Važno je da se na jedan od ta dva načina definiše pravo na ostvarivanje penzije policijskih službenika", naveo je Hadžiabdić.

Program N1 pratite UŽIVO klikom na link OVDJE.

policija, protesti, parlament, fbih Izvor: N1

Na sastanku predstavnika Sindikata policijskih službenika FBiH, koji je jučer održan u Federalnoj upravi policije sa ministrom Aljošom Čamparom, nisu usaglašeni stavovi o ovom pitanju.

Čampara nije pristao da se u Zakon o PIO, koji bi sutra trebalo da se nađe pred Parlamentom FBiH, uvrsti rečenica kojom će biti garantovano da će se odlazak u penziju policijskih službenika rješavati kroz Zakon o policijskim službenicima.

Policajci tvrde da je predloženi Nacrt zakona o PIO diskriminišući, jer bi policijskim službenicima bile smanjene penzije u odnosu na postojeće.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Igor

Ko je bh-vlastodršcima, tj. kvislinzima i kriminalcima, zamijenilo "radničku klasu"? Zamijenila ih je klasa sačinjena od njihove sudske, zakonodavne i izvršne vlasti, ojačana kojekakvim plaćenim nevladinim besposličarima, među kojima su i vjerske zajednice u BiH. Moćna je to izborna baza, koja "obraza nema a guzici se ne boji". Pošto se, de jure i de facto, radi o tiranima koji teroriziraju bh-građane (bh-narode, bh-društvo i bh-državu), treba ih tako i tretirati. Šta učiniti? Natjerati Valentina Inzka i Lars Gunar Vigemarka da poštuju povelje UN-a. U suprotnom, otjerati ih i zamijeniti ih HR-om Amerikancom. A EU reći: “Auf Wiedersehen!”

0 0

Oma

Policija opet hoće mimo naroda.Ako vama daju nama će uzeti.Nema para.FBiH je u bankrotu.

3 0

Gornjevakufljak

Nek i vaše penzije budu u skladu sa ostalim penzijama u Federaciji

9 0

* Sva polja su obavezna