Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora Izvor: N1

Ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću kriv je za ratne zločine, između ostalog genocid u Srebrenici, počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine, izrečeno je danas u prvostepenoj presudi Haškog tribunala.

Bivši komadant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić osuđen je pred Haškim tribunalom na doživotnu kaznu zatvora.

Izvor: N1

Vijeće je utvrdilo da Ratko Mladić nije kriv po tački 1. za genocid u šest općina (Ključ, Sanski Most, Prijedor, Kotor Varoš, Foča, Vlasenica), ali da jeste kriv kao učesnik raznih zločinačkih poduhvata.

Kriv je za:

Tačku 2. - genocid u Srebrenici, tačku 3. - progon i zločin protiv čovječnosti, tačku 4. - istrebljenje, zločin protiv čovječnosti, tačku 5. - ubistvo, zločin protiv čovjekčnosti, tačku 6. - ubistvo, kršenje zakon i običaja ratovanja, tačku 7. - deportacija, zločin protiv čovječnosti, tački 8. - nehumano i prisilno premještanje, tačku 9. - terorisanje i kršenje zakona i običaja ratovanja, tačku 10. - protivpravni napadi na civile i tačku 11. - uzimanje talaca, kršenje zakona i običaja ratovanja.

Sudsko vijeće Haškog tribunala utvrdilo je da nije bilo genocidne namjere u opštinama Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča tokom rata u BiH, saopšteno je tokom čitanja presude.

Zaključeno je da je ciljana grupa, koja je ubijena toko rata, bila "relativno mali dio Bošnjaka u cjelini", zbog čega nije zaključeno da je cilj bio njihovo uništenje u cjelini.

Vijeće je našlo da je nad Bošnjacima u Srebrenici počinjen gencodid, kao i da je postojala namera Sarajevsko-romanijskog korupsa da se granatira Sarajevo i širi teror i terorisanje stanovništva, da su počinjena ubistva, protivpravni napadi na civile, ubistvo kao zločin protiv čovječnosti.

Vijeće je, prema riječima sudije Alfonsa Orija, zaključilo i da su pripadnici Vojske Republike Srpske uzeli pripadnike UNPROFOR-a za taoce 1995. godine.

Što se tiče sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata, Vijeće je zaključilo da je od 1991. do kraja novembra 1995. postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem da se trajno uklone Bošnjaci i Hrvati sa teritorije BiH i to putem progona, istrebljivanja, ubistva, nehumanih djela prisilnog premještanja i deportacije.

Konstatovano je da dokazi ne idu u prilog zaključku da je krivično djelo genocida bilo dio cilja sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata.

Suđenje generalu Vojske RS-a Ratku Mladiću počelo je 16. maja 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 66

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

trebao je i on da nazdarvi

za duse onih koji ga poslase da ubija

4 0

Novo

Dok se mi radujemo upravo se niko nije sjetio i od uzudjenja razumjeo da je sudija govorijo i o udruzenom zlocinackom poduhvatu! Da je Mladicu oruzje stizalo iz Beograda i da je za sve odluke razgovaro sa Beogradom i da je Beograd odlucivao kako dalje! Vecernji pise da ce i Hrvatska sad stegnut Vucica! 😂🤗

21 4

Pa

naravno da im je oruzje stizalo iz Beograda, JNA je pocela sa ratom. Trebate da znate da je bivsa Jugoslavija bila 4 sila u svijetu po naoruzanju. Iz Kasarne Marsal Tito u Sarajevu su Srbi sve izvukli iz Sarajeva. Oni su se pripremali za rat.

12 8

* Sva polja su obavezna