Ahmetović: Očekivana presuda Ratku Mladiću

Ahmetović: Očekivana presuda Ratku Mladiću Izvor: N1

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović (Nezavisni blok) izjavio je za Fenu da je presuda ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, očekivana.

Sudsko vijeće Haškog tribunala danas je osudilo Mladića na kaznu doživotnog zatvora.

- Mislim da je očekivana presuda. Ona je, u suštini, skoro pa potpuno identična presudi Radovanu Karadžiću, sa tom razlikom da je Karadžiću presuđeno 40 godina, a Mladiću doživotna kazna zatvora. Sav drugi dio, kad su u pitanju tačke optužnice, su gotovoo pa potpuno identične i to je ono što se očekivalo – kazao je Ahmetović.

Dodaje  kako, nažalost, nije bilo hrabrosti da se izrekne presuda za zločin genocida u šest općina. On ističe da je Srebrebnica „samo paradigma onoga što se dešavalo na području BiH od 1992. do 1995. godine“.

- Žrtve ne mogu vratiti one koji su ubijeni na najteži način od 1992. do 1995. godine. Jedna mala satisfakcija je da pravda ipak, na kraju, dođe. Da li je ona u potpunosti zadovoljena, vrijeme koje je pred nama će pokazati, jer oni koji su izgubili svoje očeve, sinove, braću, sestre u toku rata u BiH i generacije koje dolaze će znati jesu li ciljevi rata u BiH, kako su postavljeni, ispunjeni ili nisu – smatra Ahmetović.

Po njegovim riječima, to je ono što će vjerovatno biti važno za neke buduće generacije.

- Kada BiH bude jedna evropska, demokratska zemlja, siguran sam da će nove generacije ono što je i danas ispisano u Haškom tribunalu i što je ispisano u ranijim presudama, znati izvući kao pouku i organizirati život u BiH, život poštovanja prošlosti, prihhvatanja prošlosti, kako bi budućnost svih nas u BiH bila bolja – zaključio je Ahmetović.        

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna