Jovanović: Odgovorni smo da se Mladić više nikad ne ponovi

Jovanović: Odgovorni smo da se Mladić više nikad ne ponovi Izvor: N1

Predsjednik Liberalne demokratske partije Srbije (LDP) Čedomir Jovanović poručio je danas da presuda Haškog tribunala Ratku Mladiću predstavlja djelomičnu satisfakciju za porodice žrtava zločina za koje mu je suđeno, ali i sve one koji su se godinama borili za pravdu i pomirenje u regiji.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) danas je u Hagu izrekao prvostepenu doživotnu zatvorsku kaznu ratnom komandantu vojske Republike Srpske Mladiću i proglasio ga krivim za deset, od ukupno 11 tačaka optužnice, uključujući i genocid, progone i druge najteže oblike zločina koji su se u Bosni i Hercegovini dogodili tokom agresije od 1992. do 1995. godine.

Ističući da ništa ne može vratiti izgubljene živote i umanjiti nesreću miliona ljudi koji su stradali u ratnom ludilu devedesetih, Jovanović je u pisanom komentaru objavljenom na stranici LDP-a naveo da je upravo Mladić jedan od najistaknutijih simbola.

“Presuda treba da bude osnova na kojoj moramo graditi nove odnose, politiku pomirenja u cijelom regionu, a prije svega u Bosni i Hercegovini. Ovo ne smije da bude povod za raspaljivanje mržnji i sukoba, nego opomena i poziv na odgovornost pred samima sobom, pred prošlim i budućim generacijama“, poručio je Jovanović.

On je u daljem tekstu kazao da je presuda Mladiću i podsjetnik kolika je cijena rješavanja problema ratom i kao putokaz da se u budućnosti vodi politika koja će onemogućiti ponavljanje strašne prošlosti.

“Kazna doživotnog zatvora za Mladića je u isto vrijeme i nada da će se teret kolektivne odgovornosti skinuti sa srpskog naroda u Srbiji i Bosni i Hercegovini“, kazao je Jovanović.

Jovanović je dodao da je sada na liderima Republike Srpske i Srbije da otvoreno progovore o zločinima počinjenim u BiH i da upoznaju svoje zajednice s tim događajima.

“Mora se pokazati pijetet prema žrtvama stalnim podsjećanjem na njih i porukama da se tako nešto ne smije nikada više ponoviti. Također, moramo sačuvati prisebnost i ne dozvoliti da ova presuda postane novi motiv za srpski ili bilo koji drugi nacionalizam“, zaključio je Jovanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 9

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Neko

A covic kaze......?

0 0

Vitez

Ako bi morao birati izmedju Vucica i Cedomira Jovanovica onda bi sigurno izabrao gospodina Jovanovica. Rijetko objektivan politicar iz Srbije. Jedini koji objektivno komentira situaciju u BiH.Direktno je rekao svoj stav i Dodiku i RS.To treba cijeniti.

28 5

Kamenko

Ti evidentno volis nabildane tipove....

2 12

* Sva polja su obavezna