Bakir Izetbegović: Ratko Mladić je zločinac i kukavica

Bakir Izetbegović: Ratko Mladić je zločinac i kukavica Izvor: N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović održao je pres-konferenciju povodom presude Ratku Mladiću.

Govoreći o samoj presudi i tačkama po kojima je Mladić osuđen, Izetbegović je naveo je da je sudija Orie izjavio da će Mladić ostati upamćen u svijetu kao zločinac za najstravičnije zločine koje čovječanstvo poznaje.

Izvor: N1"Nadam se i uvjeren sam da je forumulacija o bosanskim Srbima trebala biti preciznija i odnositi se na rukovodstvo bosanskih Srba i Miloševićev režim koji su organizovali zločine u BiH i uvukli narod u njih. Uvjeren sam da tiha pretežna većina bosanskih Srba ne poistovjećuje sa Ratkom Mladićem i sa zločinima koje sam namjerno pobrojao, da ih ne opravdava".
''Od presudnog značaja za budućnost odnosa u BiH je skinuti hipoteku zloičina sa naroda, locirati je na pojedince bez obzira koliko je tih pojedinaca bilo i kakve su funkcije obnašali. Ratko Mladić je zločinac i kukavica jer samo kukavice napadaju i ubijaju zatočene žene, djecu, civile'', dodao je član Predsjedništva.

On je naglasio da nijedan narod Ratka Mladića ne bi smio smatrati herojem.

''Radi budućnosti, radi uvažavanja boli i patnje komšija sa kojima valja dalje živjeti, radi odnosa prema samom sebi, nijedan narod pa ni srpski, Ratka Mladića ne bi smio zvati herojem, praviti o njemu pjesme, ne bi smio slaviti zločine, odlikovati ratne zločince, dočekivati ih na aerodromima, dizati im spomenike i po njima nazivati škole i ulice. Nadam se da će presuda Ratku Mladiću donijeti takvu vrstu otreženjenja i prestanak takve prakse u BiH. Prihvatanje istine je jedini put i jedini način u da budućnost u BiH bude bolja od prošlosti'', zaključio je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 43

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Zulfikar Abdulhasanomeragic

Tako je predsjednice svaka rijec je istinita! Samo naprijed i istinom pokoriti ove teroriste sto su se rasirili po BiH!

3 2

đuro

Ал си ти сероњо храбар!

2 4

Sanela

Tako je Bakire. Napokon stav!

3 2

* Sva polja su obavezna