Bakir Izetbegović: Ratko Mladić je zločinac i kukavica

Bakir Izetbegović: Ratko Mladić je zločinac i kukavica Izvor: N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović održao je pres-konferenciju povodom presude Ratku Mladiću.

Govoreći o samoj presudi i tačkama po kojima je Mladić osuđen, Izetbegović je naveo je da je sudija Orie izjavio da će Mladić ostati upamćen u svijetu kao zločinac za najstravičnije zločine koje čovječanstvo poznaje.

Izvor: N1"Nadam se i uvjeren sam da je forumulacija o bosanskim Srbima trebala biti preciznija i odnositi se na rukovodstvo bosanskih Srba i Miloševićev režim koji su organizovali zločine u BiH i uvukli narod u njih. Uvjeren sam da tiha pretežna većina bosanskih Srba ne poistovjećuje sa Ratkom Mladićem i sa zločinima koje sam namjerno pobrojao, da ih ne opravdava".
''Od presudnog značaja za budućnost odnosa u BiH je skinuti hipoteku zloičina sa naroda, locirati je na pojedince bez obzira koliko je tih pojedinaca bilo i kakve su funkcije obnašali. Ratko Mladić je zločinac i kukavica jer samo kukavice napadaju i ubijaju zatočene žene, djecu, civile'', dodao je član Predsjedništva.

On je naglasio da nijedan narod Ratka Mladića ne bi smio smatrati herojem.

''Radi budućnosti, radi uvažavanja boli i patnje komšija sa kojima valja dalje živjeti, radi odnosa prema samom sebi, nijedan narod pa ni srpski, Ratka Mladića ne bi smio zvati herojem, praviti o njemu pjesme, ne bi smio slaviti zločine, odlikovati ratne zločince, dočekivati ih na aerodromima, dizati im spomenike i po njima nazivati škole i ulice. Nadam se da će presuda Ratku Mladiću donijeti takvu vrstu otreženjenja i prestanak takve prakse u BiH. Prihvatanje istine je jedini put i jedini način u da budućnost u BiH bude bolja od prošlosti'', zaključio je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 43

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Posljednji komentari

Zulfikar Abdulhasanomeragic

Tako je predsjednice svaka rijec je istinita! Samo naprijed i istinom pokoriti ove teroriste sto su se rasirili po BiH!

3 2

đuro

Ал си ти сероњо храбар!

2 4

Sanela

Tako je Bakire. Napokon stav!

3 2

* Sva polja su obavezna