"Zašto ubijaju Bošnjake vjerujući da se svete Turcima?"

"Zašto ubijaju Bošnjake vjerujući da se svete Turcima?" Izvor: Screenshot

U emisiji Pressing na N1 televiziji historičari Husnija Kamberović, Milivoj Bešlin i Hrvoje Klasić su odgovorili na pitanje 'Koliko stereotipi u nacionalnoj svijesti uzrokuju zločine".

Bosanski muslimani, u dominatnoj nacionalnoj svijesti Srba, su islamizirani pravoslavci, u dominantnoj nacionalnoj hrvatskoj svijesti su islamizirani katolici, dok muslimani u BiH sebe doživljavaju nasljednicima Bogumila.

Ratko Mladić je prilikom ulaska u Srebrenicu rekao "da je došlo vrijeme da se osveti Turcima nakon bune protiv dahija". Kakve veze bosanski muslimani imaju sa Turcima i zašto ispaštaju tuđe grijehe?

"Postoji jedna ukorijenjena priča o tome da je sve što se loše dešavalo u srpskoj istoriji su krivi Turci. Sa druge strane identifikacija muslimana s Turcima je nametnuta i to muslimani nose kao teret. Šta muslimani u BiH, odnosno Bošnjaci sa Turcima imaju zajedničko? Imaju zajedničku religiju koju su dobili, ali ne svi. Ta identifikacija, koja se često širi o tome da su muslimani u BiH Turci i da je Osmansko carstvo bilo naše carstvo.

Ako je Osmansko carstvo bilo naše carstvo, onda se ja pitam zašto je Husein-kapetan Gradaščević početkom 19. stoljeća poveo pokret za autonomiju i jedini poraz osmanske vojske na Kosovu je bio poraz koji je doživio od bosanske vojske koju je vodio Husein-kapetan Gradaščević", rekao je historičar Husnija Kamberović.

On smatra da u posljednje vrijeme imamo talas koji sam po sebi ne mora ništa značiti, a riječ je o većem uticaju Turske u BiH.

"Kriva je identifikacija muslimana s Turcima jer to nanosi više štete muslimanima, nego što im može donijeti nečega dobro."

Historičar Hrvoje Klasić iz Zagreba smatra da je od stereotipa opasnije prenošenje transgeneracijske mržnje. Komentarišući Mladićevu izjavu prilikom ulaska u Srebrenicu 1995. godine, Klasić kaže: "Radi se o čovjeku koji se našao zaustavljen u krivom vremeni u krivim osvetama."

Historičar iz Novog Sada Milivoj Bešlin je kazao da svaki nacionaluzam ima svoje mitove i stereotipe.

"Često ćete u udžbenicima istorije u Srbiji pročitati da su Bošnjaci Turci i poturčenjaci. Pročitat ćete da su Crnogorci prevrtljivci, Hrvati genocidni narod, a da ne pričamo stereotipe prema Albancima. To je metod kojim djeluje nacionalistička ideologija. On nije od jučer, on vuče korijene iz 19. vijeka."

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 18

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

ojj gorane brdjane

Kao prvo Bosna nije bila nikad srpska,vec svoja,zbog velikosprpskog projekta mjesas kruske i jabuke,u bosni su uvijek zivjeli bosnjaci,razliciti religija,pa tako i crkve bosanske,zato se nije zvala srpska ako je brdzane to bila

5 8

ojj gorane brdjane

Kao prvo Bosna nije bila nikad srpska,vec svoja,zbog velikosprpskog projekta mjesas kruske i jabuke,u bosni su uvijek zivjeli bosnjaci,razliciti religija,pa tako i crkve bosanske,zato se nije zvala srpska ako je brdzane to bila

2 5

Goran

Bogumili nisu bili narod nego verska (pravoslavna) sekta, nazvana tako po bugarskom jeretiku (raspopu) Jeremiju Bogumilu. Vremenom se bogumilska jeres počela širiti po Balkanu pa je tako stigla do Bosne. Bosanski bogumili su većinom bili Srbi, ali i drugi narodi. Nije bilo nikakvih Bošnjaka. BiH je u Srednjem veku menjala gospodare - Mlečane, Ugare, Hrvate, Srbe. Hercegovina je dugo bila u sastavu srpske države pod imenom Zahumlje. Zahumlje je bilo srpska kneževina, koja je kasnije obuhvatala i delove Bosne i Dalmacije. Najpoznatiji vladar Zahumlja je bio sprski knez Mihajlo Višević, mada je nama u Srbiji daleko poznatije da je princ Rastko Nemanjić (Sv. Sava) u mladosti dobio na upravu Zahumlje od svog oca velikog župana Stefana Nemanje. Sve do turskih osvajanja na Balkanu, Bosna je bila jedna od srpskih država. Međutim, padom Bosne, deo srpskog plemstva, kako bi sačuvao posede i privilegije, prihvata islam, ili kako to mi kažemo dešava se poturčavanje. Kasnije je i običan narod počeo da ih sledi, želeći tako da izbegni kuluk, danak u krvi, turski teror nad rajom (pogrdan naziv za pokorene hrišćane). Velika većina kasnije begovskih porodica u BiH, bili su poreklom od srpske vlastele. Bošnjaci su poturčeni Srbi i manjim delom Hrvati. Za srpski narod doba turske vladavine značilo je potpunu propast države, kulture, slobode, verskog progona. Srpskih narod je u svom razvitku zaostao za evropskim narodima, živeo je kao i većina hrišnaskih naroda kao najgora beda u turskom carstvu. Prava nisu imali, slobode nisu imali, vera im je branjena, crkve skrnavljene ili sasvim uništavane. Srbi su vekovima sanjali svoju slobodu i državu, zbog čega su uzimali učešća u gotovo svim ratovima protiv Turaka koje su vodile hrišćanske države (Rusija, Austrija, Venecija). U tim mračnim vremenima za srpski narod, jedni čuvar vere, narodne tradicije i sećanja na slavne dane srpske slobode i državnosti, bila je Crkva! Zbog toga je narod bio veoma privržen istoj, veoma pobožan, verujući da jedino kroz Crvku može opstati. Što je bilo sasvim tačno! Međutim, istovremeno je došlo do spajanja vere i nacije, tačnije do formiranja mišljenja da Srbin jedino može biti pravoslavan. Na taj način su vera i nacija izjednačene, odnosno došlo je od nekog oblika filetizma. Zato su islamizirani Srbi odbačeni od svojih sunarodnika kao nešto tuđe, a slično su prošli i Srbi katolici. Recimo Dubrovnik je bio pun Srba katolika, koji su tako odbačeni od svog naroda, jednostavno vremenom "prevedeni" u Hrvate. Na taj način je došlo do smanjenja srpskog korpusa, novih podela, ali i mržnje koja traje vekovima. Zato danas Srbi izjednačavaju Bošnjake sa Turcima, što je glupost, jer znamo i vidimo da velika većina Bošnjaka u svojim prezimenima ima IĆ na kraju, često nose čisto srpska prezimena (recimo Durmić, Hadžić i slično), ali je sve to posledica stava da je jedino pravoslavlje prava srpska vera.

13 14

* Sva polja su obavezna