Srđan Puhalo: A šta je tu herojsko predsjedniče Dodik?

Srđan Puhalo: A šta je tu herojsko predsjedniče Dodik? Izvor: Frontal.ba

A šta je tu herojsko predsjedniče Dodik?

Piše: Srđan Puhalo, Frontal.ba

Predsjedniče Dodik,

Obraćam vam se kao zbunjeni roditelj koji je potpuno svjestan vašeg znanja i iskustva. Nekoliko puta ste potpuno mijenjali mišljenje o svemu i svačemu i to mi daje za prvo da vam se obratim kao ekspertu. Osim toga vi ste otac, djed i Srbin što mi je veoma važno kao stanovniku Republike Srpske.

Elem, ja sam roditelj dva djeteta i pokušavam da ih vaspitam da budu dobri ljudi, dobri Srbi, dobri stanovnici Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, ali i sami znate koliko je to teško. Danas biti dobar čovjek, ne znači biti i dobar Srbin. Dobar Srbin danas znači biti loš Bosanac i Hercegovac. Mislim da me razumijete?

Elem u kontekstu ovih posljednjih napada na Republiku Srpsku, ja sam se malo pogubio oko pojma herojstva. Znate ja vam se u Republici Srpskoj opažam kao neuravnotežena osoba sklona pohlepi i egzibicionizmu, sa željom za priznanjem i dokazivanjem. Dodamo li tome da sam odrastao u Kalnoviku, sasvim je jasno da sam malo psihički opičen.

Zato pomagajte.

Kako vi danas definišete herojstvo i heroja?

Recimo, ja sam odrastao čitajući stripove i tu mi je nekako sve bilo jasno. Blek Stena je junak jer se bori protiv crvenih mundira. Fantom je rasturao kriminalce i zloće bez obzira na boju kože, nacionalnost ili vjeroispovjest. Supermen je bezbroj puta spasavao Zemlju od zlikovaca i tu sam veoma dobro mogao razlučiti ko je junak a ko nije. Čak sam i u epskim pjesmama mogao skontati da je Musa Kesedžija negativac, a Marko Kraljević na strani slabih i obespravljenih Srba. Čak sam skontao i Marka Miljanova kada je govorio o čojstvu i junaštvu. Partizani su bili heroji, ustaše i četnici su bili kukavice i sluge okupatora.

Onda su došle 90- te i od tada do danas nikako da to raztabirim u svojoj glavi. Ajde što ja to ne kontam, nego ne znam šta da kažem djeci kad me upitaju.

Evo mojih nedoumica:

Jel' herojski zločin nad svojim narodom preduprijediti zločinom nad drugim narodima?

Jel' herojski pobiti oko 33 000 civila?

Jel' herojski pobiti 102 djeteta u Prijedoru?

Je li herojski kada napraviš masovnu grobnicu veliku kao pola fudbalskog igrališta?

Je li herojski kada usred Banjaluke porušiš crkvu samo zato što je katolička?

Je li herojski kada naparviš „strašan zločin“ u Srebrenici?

Je li herojski kada u Foči otvoriš javnu kuću i siluješ dojučerašnje komšinice?

Je li herojski kada natrpaš u Višegradu punu Aljića kuću sa 65 civila i zapališ ih?

Je li herojski kada porušiš 534 džamije na teritoriji koje je kontrolisala vojska i policija Republike Srpske?

Je li herojski prebijati na smrt zarobljenike i civile u onim štalama na Manjači?

Je li herojski kada na sudu priznaš krivicu za nešto, a onda kad izađeš na slobodu kažeš da si se samo šalio?

Je li herojstvo kada sve ovo znaš i ćutiš o tome?

Jel' herojski da iz rata izađeš bogatiji, nego u miru?

Jel' herojski zločine pojedinca pripisivati čitavom narodu?

Ne znam predsjedniče Dodik, meni se čini da nije, ali vama i ovim oko vas izgleda da jeste. Zato sam malo zbunjen.

Šta da kažem djeci kada me upitaju šta je to herojstvo i ko je to heroj?

Komentara 73

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Lal

Čovjek je čovjek ako prizna. Gdje su Srbi bili dok je bilo rata? Zar nisu vidjeli šta se dešava i koja je krv prolivena? Prave se budale il šta? Cijenim i kapa dolje ljudima koji otvoreno smiju i imaju muda da kažu sve šta i kako jeste. A vi koji i dalje negirate, možete samo sebi popušiti i živjet tu gdje živite obmanjujući prije svega sebe i nikoga više - ne znate ni oči svoje zamazat kako treba jer ne možete. Jeste li ikad začuli krik nevinih ljudi, jeste li ikad pomislili na svoju djecu - da vam neko uzme, siluje, pretuče, uzme vam ono najdragocjenije i najdraže, uzme vašu ženu i kaže daj ja ću ti dijete nahraniti i rokne pištoljem i ženu i bebu. Jeste li?!? Šta bi uradili da vam tako neko uradi??? A nije bilo genocida, a nije ubijanja, bilo samo odbrane? Heroj taj koji iskoristi silu da bi dobio ono što mu ne pripada??? Idioti.

10 2

Herojstvo je ovo

Kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP), povratnicima bošnjačke nacionalnosti u Prijedoru, Tesliću i Kotor-Varošu bit će obnovljeno i izgrađeno 77 stambenih jedinica vrijednosti oko 2.600.000 KM.

5 1

Haha

Pa sve srpske žrtve(uglavnom) su na vojničkom groblju u Bijeljini,a oni su izginuli na frontu i onda se upitaj kako porediš i izjednjačuješ agresore napadaće i koljaće sa nevinim žrtvama.

5 5

* Sva polja su obavezna