infoBiz: Najvažnije poslovne vijesti za 28. novembar

infoBiz: Najvažnije poslovne vijesti za 28. novembar Izvor: N1

Najvažnije vijesti iz svijeta biznisa za 28. novembar 2017. godine.

BiH i Kina ukidaju vize - Dog. i intezivnija saradnja u poljoprivrednom sektoru

U Budimpšeti je u okviru šestog Samita premijera Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, potpisan Sporazum o uzajmanom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša između Bosne i Hercegovine i NR Kine. Takođe potpisan je i , Sporazum o poljoprivrednoj saradnji između BiH i NR Kine. Ovim sporazumom se otvara proces intenzivne komunikacije institucija u BiH, kao i biznis zajednice u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u obe zemlje , uz promoviranje ekonomske, naučne i tehnološke saradnje u tim oblastima.

Svjetska banka: Plaćenje poreza u Srbiji olakšano

Plaćanje poreza u Srbiji je lakše nego prije pet godina, zahvaljujući primjeni novih tehnologija, ali ima prostora za dalje unaprjeđenje, ocjenjeno je u novom izveštaju konusltanske kuće PwC i Grupe Svjetske banke . U izvještaju se navodi da je vrijeme potrebno za izvršavanje poreskih obaveza u Srbiji skraćeno za 53 sata u odnosu na 2013. godinu, kao i da je broj plaćanja prepolovljen sa 67 na 33 u toku istog perioda, najviše zahvaljujući uvođenju i unaprjeđenju elektronskih sistema za podnošenje poreskih prijava i plaćanje poreza. Srbija je najbolje ocjenjena u cijelom regionu istočne Evrope i centralne Azije za procese vezane za administriranje poreza nakon podnošenja poreskih prijava. Ukupno opterećenje porezima i doprinosima za Srbiju iznosi 39,7 odsto, što je neznatno ispod svjetskog proseka od 40,5 odsto.

Amazon-prodaja


Amazon ali i drugi online prodavači, dobili su na vrijednosti akcija na Wall Streetu zahvaljujući online narudžabma prošlog vikenda.

PR AMAZONa LORI TORGERSON " Mušterije koje kupuju preko amazona, sve više kupuju preko mobitela. Naravno, ništa ne može zamjeniti udobnost kupovine iz sopstvenog doma, bilo da se radi o laptopu, tabletu ili mobilnom telefonu. Naravno prednost je mobitel s kojim možete kupovati bilo gdje, jer je on s vama. tako je prošle godine 72% ljubi kupovalo preko amazona upravo telefonom. Ove godine crni petak bio je najzauzetiji dan za mobilne telefone po onome što smo mi pratili. Svi su kupovali, shopingovali, a ove godine to je povećano za 50 procenata.Mi smo prezadovoljni rezultatima." Analitičari su pred "crni petak" rekli da očekuju rekordne online narudžbe i do 6,6 milijardu dolara, što bi donijelo ogromnu zaradu Amazonu i ostalim online prodavačima, ali i porast akcija na Wall Streetu.

Bitcoin premašio granicu od 10.000 dolara

Bitcoin je danas prvi put premašio vrijednost od 10.000 dolara, dok i dalje raste bojazan od stvaranja tržišnog mjehura oko ove digitalne valute. Za jedan bitcoin jutros se moglo dobiti 10.035 dolara na burzi CEKS. Prije samo mjesec dana jedan digitalni novčić vrijedio je 5.000 dolara. Niel Willson, viši tržišni analitičar u kompaniji ITX Capital, rekao je da se institucionalni ulagači drže dalje od digitalne valute.On je dodao da je teško razabrati je li ovo i dalje faza rasta ili je situacija prerasla u euforiju, prenio je AP.
Willson je napomenuo da cijena bitcoina još nije dostigla 10.000 dolara na ostalim berzama što ukazuje na nezrelost ovog tržišta koje je potpuno decentralizirano i neregulirano.
Šef JP Morgana Jaime Dimmon izjavio je da je bitcoin "prevara" i da će "zbog gluposti" otpustiti svakog tko trguje digitalnom valutom. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.
Tagovi: Infobiz

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna