Potpuna propast karijere Emmanuela Ebouea

Potpuna propast karijere Emmanuela Ebouea Izvor: Facebook

Njegov vrhunac karijere vezan je za ekipu Arsenala, u kojoj je proveo sedam mjeseci. Iz Londona je otišao 2011. godine - a danas je potpuno zaboravljen.

Vjerovali ili ne - igra u Turk Ocagi Limasol, za koju je potpisao 28. septembra 2017. godine. Njegovo ime je Emmanuel Eboue, koji uopće nema 'sto godina', koliko svi mislimo da ima, nego samo 34. Njegovi vršnjaci i dalje pružaju vrhunske partije u velikim evropskim timovima, a on godinu dana nije profesionalnu šutnuo loptu - a još se nije povukao. 

Fudbalom se počeo baviti u Abidžanu, ponikao je u ASEC Mimosasu gdje je za samo jednu sezonu sebi osigurao kartu za Evropu. 2002. godine potpisao je za Beveren u Belgiji, gdje je krenula njegova fudbalska odiseja Evropom. Mogla je biti vrhunska, ali...

Za samo dvije sezone skrenuo je pažnju na sebe, i to ekipe Arsenala za koju je potpisao 2004. godine - gdje je praktično bio nezamjenjiv na brojnim pozicijama na kojima mu je Arsene Wenger ukazao povjerenje da igra.

On je (vjerovatno zahvaljujući tome što igra u Arsenalu) bio vječiti drugi, runner up. Tek dolaskom u Galatasaray 2011. uspio je osvojiti dva prvenstva Turske, a sa Arsenalom je bio drugi Ligi prvaka u sezoni 2005/2006, bio je drugi u Afričkom kupu nacija 2012. godine, a ima i dva Kupa Turske - također osvojena sa Galatom.

Petogodišnji - plodonosan angažman u Galatasarayu 2016. godine zamijenio je povratkom u Englesku. Potpisao je za Sunderland, za koji nije nastupio niti jednom, a dobio je i jednogodišnji ban - jer nije platio sve usluge svom bivšem agentu. Taj tim mu je mogao samo uručiti ispisnicu. 

Kako rekosmo - krajem septembra je potpisao za ovaj tim koji se nalazi u turskom/sjevernom dijelu Kipra, gdje također čeka svoj debi.

Reprezentativnu karijeru završio je 2013. godine, a za Obalu Slonovače je upisao 79 nastupa, a postigao je i tri gola. Van terena Eboue se bavi startupima, a prvi je otvorio ove godine pod nazivom Summit.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Blabla

7 godina!...a ne 7 mjeseci

1 0

* Sva polja su obavezna