InfoBiz: Wizz Air u Tuzli ukida pet linija

Aviokompanija Wizz Air će u narednim mjesecima ukinuti pet linija iz Tuzle i Beograda zbog slabih rezultata, ali će to nadoknaditi dodavanjem dodatnih kapaciteta na drugim linijama. Iz Tuzle Wizz Air više neće letjeti ka Londonu i Nirnbergu, dok će letovi ka Bratislavi biti nastavljeni od 2. aprila.

Izvor: N1

Prošlog mjeseca je ova mađarska aviokompanija inicijalno objavila da će letovi ka Bratislavi, Londonu i Nirnbergu biti organizovani u ljetnoj sezoni, da bi odlučili da se ipak ukidaju linije ka Londonu i Nirnbergu. Što se tiče dodatnih kapaciteta na drugim linijima, po četiri leta sedmično biće organizovana na relacijama ka Dortmundu i Frankfurtu, a pet letova u sedmici do Basel Mulhouse i Gothenburg Land-vetter. Iz Tuzle prošle godine ova aviokompanija prevezla je 310.000 putnika iz BiH.

Povećan izvoz mlijeka iz RS-a

Za deset mjeseci ove godine ostvaren je izvoz mlijeka i mlječnih prerađevina od 20,2 miliona, a uvoz od 10,1 miliona KM, čime je ostvaren pozitivan bilans od 10,7 miliona KM, podaci su zavoda za statistiku RS. U odnosu na isti period 2016. godine, izvoz je povećan za 2,8 miliona KM ili 16,1%, dok je uvoz smanjen za 0,6 miliona KM ili 5,9%. Prema riječima sekretara Udruženja za poljoprivredu, vodoprivredu, ribarstvo, prehrambenu i duvansku industriju Privredne komore RS, Slavka Stevanovića, sa ostvarenim rezultatima u spoljnotrgovinskoj razmjeni ovaj sektor se nalazi u vrhu privrednih grana u sektoru proizvodnje hrane, pića/voća i brašna.

MMF traži regulaciju i superviziju za kriptovalute

Kriptovalute bi trebale biti primjereno regulirane, a zahtijevaju i superviziju s obzirom na rizik da mogu biti upotrijebljene kao instrument za aktivnosti kao što su pranje novca, financiranje terorizma i porezna evazija, upozorio je Međunarodni monetarni fond. Bitcoin je kripovaluta s najvećom tržišnom vrijednošću, a prošle sedmice dosegnula je novi rekord, prekoračivši razinu od deset hiljada dolara. Od početka godine njegova je vrijednost više nego udeseterostručena. Upitan da prokomentariše tu informaciju, glasnogovornik MMF-a Gerry Rice kazao je krajem prošle sedmice u Washingtonu da bi kripovalute, pa i njihove početne ponude, trebale biti primjereno regulirane a zahtijevaju i odgovarajuću supervziju. Potražnja za bitcoinom i dalje je snažna, pri čemu ulagači zanemaruju učestala upozorenja o opasnosti stvaranja balona.

Cijene nafte porasle iznad 63 dolara

Cijene nafte porasle su krajem prošle sedmice na međunarodnim tržištima iznad razine od 63 dolara, potaknute sporazumom članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte i skupine nezavisnih proizvođača o produženju razdoblja smanjene opskrbe do kraja iduće godine. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 59 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,22 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 46 centi višoj cijeni, od 57,86 dolara. OPEC i skupina nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom dogovorili su krajem prošle sedmice da će zadržati aktuelno ograničenje proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno do kraja iduće godine, iako su naznačili da je moguć i raniji raskid sporazuma u slučaju pregrijavanja tržišta i prenaglog rasta cijena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Infobiz

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Nocni Postar

Omaklo se ljudima

0 0

Mirza

Kako ukida pet linija, a u tekstu napomenuli da ukida tri, London, Bratislavu i Nurnberg?!

0 0

* Sva polja su obavezna