Ambasada SAD u BiH o Čovićevoj izjavi o evropskom putu

Ambasada SAD u BiH o Čovićevoj izjavi o evropskom putu Izvor: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Neprihvatljivo je uslovljavati budućnosti Bosne i Hercegovine presudama koje se odnose na pojedince koji su osuđeni za ozbiljne zločine, kazali su danas iz Ambasade SAD u BiH za N1 komentirajući najave predsjedavajućeg člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića o upitnosti evropskog puta države nakon posljednjih dešavanja i presuda u Haagu.

Kako su naveli iz Ambasade, podrška presuđenih ratnim zločincima potkopava načelo zakonitosti i međunarodni poredak.

''Kao što smo već mnogo puta naveli, sudske presude se moraju poštovati. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustanovio je pojedinačnu odgovornost za počinjene zločine. Izjave koje impliciraju kolektivnu odgovornost su netačne i predstavljaju pokušaj da se pojedinačna odgovornost prebaci na cijele grupe ljudi'', kazali su iz Ambasade SAD za N1 i dodali:

''Neprihvatljivo je uslovljavati budućnosti Bosne i Hercegovine presudama koje se odnose na pojedince koji su osuđeni za ozbiljne zločine. Podrška presuđenim ratnim zločincima potkopava načelo zakonitosti i međunarodni poredak i ni na koji način ne doprinosi ostvarenju interesa građana BiH koji zaslužuju pravdu i pomirenje'', poručili su iz Ambasade SAD.

Podsjećamo, Čović je ranije kazao kako će evropski put biti na "čekanju" sve dok se ne izbori za svakog časnog pripadnika HVO-a.

"Naš zadatak je da ohrabrimo naše ljudi i da sa dovoljno samopouzdanja kažem da smo mi ipak neka vlast u BiH i Hrvatskoj i da naše zalaganje za evropski put imalo je svoju cijenu. Mi ćemo danas jasno kazati da ako treba da čeka evropski put neka dugo čeka ali ćemo se prije izboriti za svakog časnog predstavnika HVO-a i hrvatskog naroda u BiH", poručio je Čović prije nekoliko dana boraveći u Zagrebu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 46

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Inda

Pitam covica dali je svjestan kolko je neinteligentan i kolko mu je jezicina duza od mozga u stvari mozga i nema a sto je jos gore srce mu je puno mrznje i to se vidi na njegovoj faci odvratnoj i jadnoj. Treba ga pod hitno baciti na crnu listu taj nebi trebao predstavljati nikoga u vladi Bosne i Hercegovine.

1 0

Ibrahim Halilović

Ambasada USA tvrdi isto što i Čović, UZP je djelo pojedinaca, što uopće nije tačno. Uudruženi zločinački pothvat je djelo države ili država, što su najviši sudovi na svijetu potvrdili u svojim čpresudama. USA bi bilo bolje da se pobrine za izvršenje presuda ICJ i Trbulala za genocid i UZP na osnovu ius cogens norme nad normama u svjetskom pravu, kao i rezolucije Kongresa i Senata USA o genocidu.

11 0

Realista

Boji se i on za svoju guzicu,sudelovao je i on lično u UZP,umanjeno ali je sudelovao, kao npr uzimanje logoraša na radnu obavezu za svoje lične potrebe toku rata.

10 3

* Sva polja su obavezna