Ibrahim Ba - nezaustavljivi marš propadanja vječnog talenta

Ibrahim Ba - nezaustavljivi marš propadanja vječnog talenta Izvor: Facebook

Od rođenja u Dakaru 12. novembra 1973. godine - do debija za reprezentaciju 1997. godine, fudbalski put Senegalca sa Francuskim papirima išao je rapidno brzo. Još rapidnije je propao.

Le Havre, Bordeaux - eksplozija talenta, finale Liga Kupa Francuske i gol na debiju za Galske pijetlove, kratki je presijek prvih sedam profesionalnih fudbalskih godina za još uvjek mladog igrača koji se zove Ibrahim Ba.

Sjetit ćete ga se, brzonogo krilo sa karakterističnom - plavom kosom, bio je "Dennis Rodman" ekipe Milana, koja ga je 1997. godine kupila iz Bordeauxa.

Od te 1997. do 2008. godine, kada je završio karijeru - sve što je Ibrahim Ba uspio da napravi jeste da se etiketira u "vječitog talenta" kojeg su povrede, i otežano vraćanje formi zadržale na nivou "osrednjeg fudbalera" koji je mogao biti svjetska klasa.

ibrahim ba Izvor: Facebook

Podatak da je Ibrahim Ba, za Milan od 1997. do 2003. godine odigrao samo 56 ligaških mečeva i postigao jedan gol, dovoljno govori. Ipak, sa Milanezima uspio se okititi titulom prvaka Italije 1999. godine.

To ga pak nije spasilo posudbi Perugi i Marseilleu, gdje se ponovo povrijedio - pa je združeno za ova dva kluba, od 1999. do 2001. upisao samo 15 nastupa, postigavši jedan gol u Perugi.

Kada je vidio da Italija, pa ni povratak u Francusku nisu za njega, Ibrahim Ba, sin Ibrahime Ba - senegalskog fudbalera, odlazi na Otok, gdje se pridružio Boltonu.

Izdržao je jednu sezonu - gdje je uspio izboriti finale Liga Kupa, u koje nije zaigrao. U martu 2004. godine odlazi iz tima, a novi "pucanj u prazno" ispalio je u Turskoj. Ni u dresu Caykur Rizespora nije impresionirao, a nešto bolji dojam ostavio je na polusezoni u Djurgardenu - nakon kojeg se vraća u Italiju.

Izvor: Facebook

Milan ga je ponovo uzeo sebi, ali ga j prvo poslao u Serie C2, Varese, kako bi se fizički spremio za novi debi i posljednji pokušaj spašavanja karijere na San Siru.

U svojoj posljednjoj fudbalskoj sezoni Ibrahim Ba je odigrao samo jedan meč, gdje je ušao u utakmici Kupa. Povukao se iz fudbala, ali ne i iz Milana - koji mu je dodijelio funkciju skauta ekipe za teritoriju Afrike.

Ibrahim Ba je odigrao 11.217 minuta u karijeri. Postigao je ukupno 10 golova u 269 profesionalnih utakmica. Kako rekosmo, vječni talenat. Nikad fudbaler. 

On je za samo dvije sezone prikazan kao jedan od najvećih talenata Evrope, imao je nevjerovatnu energiju, brzinu - bio je, što bi Amerikanci rekli "The Next Big Thing".

Sprint sa loptom naprijed i odličan centaršut bili su mu zaštitni znak, a ono što ga je suštinski pomalo uništavalo jeste tadašnji italijanski mentalitet igre, u kojem je eksplozivnost morao da ostavi i za odbranu - koja mu nije išla od ruke.

Sa samo 23 godine - rečeno mu je da nije dovoljno dobar za Milan. Tačno tada, izostavljen je i sa spiska reprezentacije Francuske 1998. godine, kada su na domaćem tlu osvojili Svjetsko prvenstvo. Umjesto njega igrao je Robert Pires.

Trebao je biti superstar - ali van Francuske nikada se nije snašao. "Šta bi bilo kad bi bilo" nešto je o čemu možemo samo nagađati. Protraćen talenat. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Njosa

gdje ga izvukoste iz naftalina :) haj sad o savioli :)

0 0

* Sva polja su obavezna