Povećan izvoz iz BiH

U InfoBizu za 6. decembar 2017. godine gledajte:

Izvor: N1

Izvoz iz BiH povećan za oko 18%

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, usvojilo je Analizu vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za period januar – septembar 2017. godine u kojoj se navodi da je u ovom periodu povećan izvoz za 17,94 posto i iznosio je 8,09 milijardi KM. Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene za devet mjeseci 2017. godine iznosio je 21,4 milijarde KM, što je povećanje za 2,73 milijarde KM u odnosu na isti period prošle godine. U ovom periodu uvezeno je robe u vrijednosti 13,3 milijarde KM, što je za 12,65 posto više nego u istom periodu 2016. godine. Izvoz u EU ostvaruje učešće sa 72 posto u ukupnom bh. izvozu, a uvoz iz zemalja EU učestvuje sa 61 posto u ukupnom bh. uvozu. U ovom periodu zabilježen je rast izvoza u EU za 16 posto i rast uvoza iz EU za 11 posto uz pad trgovinskog deficita od jedan posto.

Nagrada za Tarčin Forest Resort na REXPO-u

Tarčin Forest Resort – MGallery by Sofitel Sarajevo dobio je prestižnu nagradu za najbolji novi hotel 2017. godine na najvećem sajmu investicijskih projekata u regiji REXPO, koji je održan u Zagrebu. REXPO je međunarodni sajam investicijskih projekata koji već niz godina okuplja ulagače i predstavlja najbolje investicijske projekte u regiji. Sajam je do sada privukao preko 6.000 poslovnih aktera iz pedesetak zemalja i omogućio predstavljanje preko 250 kompanija i više od 500 projekata. Ova nagrada koju je ossvojio 

Tarčin Forest Resort se dodjeljuje po osnovu bodovanja od strane 20 stručnjaka iz hotelske industrije.

Brexit

Sekretar tima za Bregzit, Dejvid Dejvis izjavio je pred komitetom za bregzit u parlamentu da je procjena o izlasku iz carisnke unije donesena na osnovu kvalitativnih parametara, ali ne i na osnovu brojki. Napuštanje EU carinske unije, donosi nove poteškoće za trgovanje unutar evorpskog bloka i dodatno komplikuje pitanje i šta će se dogadjajti sa granicom prema Irskoj, poslije izlaska Velike Britanije iz Evorpske unije. Ipak odluka će omogućiti Britancima da sklapaju nove sporazume o slobodnoj trgovini širom svijeta. Kako je naglašeno, takvi sporazum koji je do sada sklapao Brisel, nisu bili od velike koristi za britansku privredu.

Bitcoin prešao 12.000 dolara

Kriptovaluta Bitcoin po prvi put je prekoračila vrijednost od 12.500 dolara.

Vrijednost Bitcoina proteklih mjeseci je rasla velikom brzinom čemu svjedoči činjenica da je u samo nekoliko dana njegova vrijednost povećana za otprilike 3.000 dolara. Rast vrijednosti je najvjerovatnije uzrokovan povećanjem aktivnosti kupaca tokom proteklih dana i prazničnih popusta koji polako kreću.

Chicago Mercantile Exchange će biti buduća najveća berza koja planira uvođenje Bitcoin-a u drugoj nedelji decembra, čime postaje legitimno sredstvo za obavljanje transkacija na berzi. Bitcoin transkacije bazirane na dolaru čine 24% ukupnih bitcoin transakcija, dok najveći udio ima kineski jen sa čak 49%, pokazujući koja su najjača Bitcoin tržišta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Infobiz

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna