Govor tijela Izetbegovića, Čovića i Vučića

Govor tijela Izetbegovića, Čovića i Vučića Izvor: N1

Susret u Beogradu prošao je bez konačnih dogovora, prije svega o pitanju granice između BiH i Srbije. Ali, reakcijom i obraćanjem van protokola bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović otkrio je da u Predsjedništvu BiH nema saglasja o pitanju koje je Beogradu od ključne važnosti - nezavisnosti Kosova.

Najpre govor tijela, a potom i ton, svjedočio je da je razgovor ove četvorke bio razgovor prijatelja. Uz ocjenu da je ekonomska saradnja Srbije i BiH dobra, a da politički odnosi nisu loši, svoje izlaganje, u ulozi domaćina, počeo je predsjednik Srbije.

"Poštovani Dragane, Mladene, Bakire", počeo je Vučić.

"Dragi Aco", odgovorio je Čović .

Zaplet nastaje, ispostavit će se kasnije, u trenutku kada Vučić citira, činilo se tada, jedinstveni stav BiH po pitanju nezavisnosti Kosova.

"A to je da je stav Predsjedništva BiH da, dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav po pitanju Kosova i Metohije, da će imati (isti) stav po tom pitanju. Mi smo zahvalni na takvom stavu i želimo i dalje da unapređujemo naše odnose", kazao je Vučić.

Sličan utisak stekao se i iz obraćanja hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

"Kad je u pitanju bilo koje pitanje koje se tiče unutrašnjeg pitanja Srbije naše stajalište, upravo tri člana Predsjedništva, da ćemo se u vođenju naše spoljne politike prilagođavati stavovima vas u Beogradu, za bilo koje pitanje", poručio je Čovića.

A onda se govor tijela s početka priče znatno promijenio.

"Jedno bitno pojašnjenje u vezi s tim da će BiH vodeći svoju međunarodnu politiku čekati na stav Beograda"...Istupio je Bakir Izetbegović, van dogovorenog protokola i sudeći po reakcijama prilično iznenadio i Ivanića i Čovića i Vučića.

Izvor: N1

"Zamolio sam gospodina Čovića da ovu stvar iznese kao vlastiti stav, a ne kao stav trojice članova Predsjedništva. Moj stav je da se spoljna politika BiH vodi u BiH, naravno, uzevši u obzir i stavove susjednih zemalja", zaključio je Izetbegović.

"Evo, ja ću da vam pojasnim. Ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao ono što sam dobio u toku zvaničnih razgovora. E, tako vam izgleda i oko granice i oko svega", pokušao je objasniti Vučić.

Da izgleda upravo drugačije, činilo se kada se ova četvorka saglasila da je vrlo blizu konačnog rješenja o razgraničenju između Srbije i BiH, po modelu koji je predložila Srbija - "zamjena metar za metar kvadratni" dijelova teritorije kod opština Priboj i Rudo.

"Reč je o neverovatno malom parčetu zemlje o čemu mi sad pravimo ne znam šta sve... o četiri hektara i 19 hektara za koje mi kažemo  'evo, nema problema, kažite nam gde hoćete da uzmete'", kazao je Vučić.

"Čini mi se da je pravičan za obje strane, ja bih čak rekao i džentlmenski u nekim elementima. Ali ostavite nam još malo prostora da mi unutar sebe pokušamo te stvari usaglasiti i ja se nadam brzo riješiti pitanje granica", dodao je Čović.

U Srbiji će Bosna i Hercegovini, poručio je srbijanski predsjednik, uvijek imati prijatelja i to, kako je zaključio, ne mogu biti odnosi ponižavanja BiH, jednako kao što, konstatuje Vučić, nikome u BiH neće dozvoliti da ponižava Srbiju. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 21

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Istina

Svaka čast Bakire!!! Srbi i Hrvati bi trebali za njega glasati. Ako iko uspije da razbije Bosnu onda je to ON. Svakom svojom izjavom je razbija sve više i više. On nikako da shvati da Bosna nije njegova nego svih naroda koji tamo žive.

1 3

Dragi Aco !

Ne treba zaboraviti da je Covic kao siromasan student imao stipendiju SSNO, a svaka stipendija se mora vratiti na ovaj ili na onaj nacin. Moze se i odraditi sto Covic sada upravo cini, zastupajuci interese druge drzave a na stetu suvereniteta i teritirijalnog integriteta drzave ciji je, nazalost predsjednik.

7 5

momo

Čovića ne mogu smisli, ali tko to više predratne stipendije vraća, glup ti je komentar. zadužio je njega neko drugi, samo ti ne znaš tko.

0 0

* Sva polja su obavezna