Erdogan u Atini: Mogli smo vas blokirati, ali nismo

Erdogan u Atini: Mogli smo vas blokirati, ali nismo Izvor: REUTERS/Costas Baltas

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Atini da i dalje ima neshvaćenih i neimplementiranih detalja Mirovnog sporazuma iz Lozane i kao primjer je naveo činjenicu da muslimanska manjina u Zapadnoj Trakiji i dalje ne bira svoje muftije i vjerske službenike, iako im je to lozanskim mirom grantirano.

Nakon sastanka s grčkim predsjednikom Prokopisom Pavlopoulosom u Atini, Erdogan je kazao da je njegova posjeta važna za unapređenje bilateralnih odnosa.

"Nakon 65 godina sam prvi predsjednik Turske koji je došao u posjetu Grčkoj i sretan sam zbog toga. Nadam se da će ovaj sastanak biti početak nove ere naših odnosa", kazao je Erdogan.

Ističući kako je s grčkim kolegom Pavlopoulosom otvoreno razgovarao o svim temama, Erdogan je kazao da je posebno istakao kako smatra da i dalje postoje neimplementirani dijelovi Mirovnog sporazuma iz Lozane kojeg je 11 zemalja potpisalo prije 94 godine.

Naglasivši da taj sporazum ne obavezuje samo Tursku i Grčku, već sve potpisinice, Erdogan je ukazao na ugrožena prava muslimanske turske manjine u Zapadnoj Trakiji. Dodao je da je Turska omogućila da se u skladu s tim sporazumom bira patrijarh u Turskoj, ali da takva praksa ne postoji u Trakiji.

"Kako onda možemo govoriti da se primjenjuje Mirovni sporazum iz Lozane? To znači da se taj sporazum ne poštuje u cjelosti", kazao je Erdogan.

Erdogan je kazao da Turska na Grčku gleda kao na susjednu zemlju s kojom želi dobrosusjedske odnose i dodao je da je upravo Turska omogućila Grčkoj da uđe u NATO.

"Da smo htjeli mogli smo vas blokirati jer protivljenje bilo koje članice zatvara vrata prijemu novih članica. Međutim, mi ne posmatramo situaciju na taj način, već smo vas gledali kao susjede i to je i danas tako", poručio je Erdogan.

Izrazivši žaljenje što nije riješeno kiparsko pitanje i što Evropska unija nije ispoštovala data obećanja, Erdogan je kazao da je cilj Turske da se na Kipru pronađe trajno i pravedno rješenje.

"Mi moramo raditi na jačanju naših političkih, ekonomskih, vojnih, kulturnih, trgovinskih i drugih odnosa", zaključio je Erdogan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Posljednji komentari

Ništa

Turska ne može ništa blokirati, osim samu sebe, a pogotovu ne Grčku, koja je leglo evropske civilizacije i koja postoji još od pre 3.000 godina!

3 12

* Sva polja su obavezna