Šokantne poruke iz Sabora logorašima u BiH

Šokantne poruke iz Sabora logorašima u BiH Izvor: N1

Logoraši iz BiH ne kane odustati od tužbi protiv Hrvatske, pa su neki saborski zastupnici poput Kreše Beljaka i Nikole Grmoje predložili da u ime čistog računa, Bosni i Hercegovini treba ispostaviti troškovnik za izbjeglice, što je izazvalo zgražanje i u dijelu samog Mosta.

Bošnjački i srpski logoraši u BiH najavili su tužbe protiv Hrvatske. Andrej Plenković još jednom izražava sućut svim žrtvama.

"I žaljenje i sućut i za žrtve koje su vezane za konkretna kaznena djela i zločine koji su navedeni u ovoj presudi, za sve zločine koji su počinjeni u BIH i njihove žrtve, osobito za žrtve hrvatskog naroda u BiH koje su također bile brojne", ističe Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

Moguće tužbe mogle bi dovesti do novih napetosti između BiH i Hrvatske. Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić napominje da je stradalih bilo sa svih strana - oprezna je kad su u pitanju tužbe.

"I ako to jedanput krene, to je jedna lavina koja ne znam kako će se završiti u odnosima dvije zemlje", poručuje Pusić.

U SDP-u smatraju da se zločini HVO-a, Armije BiH i vojske Republike Srpske trebaju rješavati unutar same Bosne i Hercegovine.

"Bosna i Hercegovina ako smatra da je Hrvatska kao takva izvršila agresiju na svoj teritorij, ako smatra da je Hrvatska organizirano izvršila zločine na području Bosne i Hercegovine to može utvrđivati samo na Međunarodnom sudu pravde", tvrdi Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a.

Izvor: N1

Neki imaju skandalozne ideje. Na tužbe bi odgovorili računima za svu pomoć Hrvatske izbjeglicama iz BiH tijekom rata.

"Njihovo je to pravo, a pravo je Republike Hrvatske da naplati troškove smještaja svih izbjeglica iz BiH u hrvatskim hotelima, transportne troškove svih konvoja koji su išli prema BiH pa eto...sve se može staviti na papir. Ja sam prvi za čiste račune", kaže Krešo Beljak, predsjednik HSS-a.

"Onda Hrvatska isto tako može ispostaviti račune za sve te izbjeglice koje smo mi primili i svu tu pomoć koju smo činili, ako smo mi okarakterizirani kao oni koji su vodili nekakav agresorski rat. Ja mislim da s time treba prestati, s tim prepucavanjima", dodaje Nikola Grmoja, saborski zastupnik MOSTA.

Znači li to onda da pomoć izbjeglicama opravdava zločine?

"Ne. Znači zločini se ne mogu opravdati. Ali ja kažem da nisu kažnjeni ni zločini nad hrvatskim narodom. Znači, ako ćemo ići u tu spiralu i ako ćemo ponovno ući u tu spiralu nećemo nigdje završiti i ja nisam za to", kaže Nikola Grmoja, saborski zastupnik MOSTA.

Ova izjava izazvala je i javne prozivke u Mostu. Oglasio se Vlaho Orepić.

"Dragi ljudi, želim se javno distancirati od uistinu skandaloznog dijela izjave gospodina Nikole Grmoje, političkog tajnika MOST-a, na upit o mogućim tužbama Bošnjaka kao posljedici Haške presude. U ovom, za mir i suživot osjetljivom periodu, trebamo biti svjesni posljedica javno izgovorene riječi", zaključuje Orepić.

Hrvatski logoraši u BiH zasad su stava da svatko treba tužiti onu državu na čijem je teritoriju bio u logoru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 10

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Bosnaly

Sad se vidi da je UZP BIO i kod prijema izbjeglica.

1 0

Bosnaly

Moze ako ce svi hrvati koji su ugostili bosance da plate poreze i da im se izbije iz računa sve što su dobili od međunarodne zajednice i pojedinacno od samih izbjeglica. Malo bi vam ostalo ili bi bili u dugu.

4 2

Rox

Da , i da nam dostavite koliko ste sredstava na osnovu izbjeglica dobili iz Islamskih zemalja..sve se zna..sve ste vec dobro naplatili!

7 0

* Sva polja su obavezna