Dženan Đonlagić: Građani ove zemlje snose teret ovog poreza

Dženan Đonlagić: Građani ove zemlje snose teret ovog poreza Izvor: N1

Dženan Đonlagić, ekonomski stručnjak i šef Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, komentarisao je na N1 današnje usvajanje principa seta zakona koji se odnose na akcize.

"Radi se o temi koja pokriva porast poreza. Akciza je porez. Ako se radi o povećanju poreza, nema nikakve dileme da u perspektivi znači manje raspoloživog dohotka. Više novca se izdvajati za istu količinu goriva. Imat ćemo negativne ekonomske implikacije za građane BiH", naveo je Đonlagić.

"Potpuno se vidi propast bh. vlasti. Imamo konfuzno stanje u BiH. Radi se ozbiljnom zakonskom rješenju, a postupilo se kao da se radi o tehničkom pitanju. Nije se ozbiljno pristupilio zato što u dodatku zakona nema ključnih stvari. Građani ove zemlje snose teret ovog poreza. Građanima nikada do sad nije objašnjeno gdje su utrošena sredstva od akciza od 2009. do 2017. godine. Koliko se tog novca rasulo po različitim nivoima vlasti", pita se Đonlagić.

"Drugo što nedostaje jeste što mi još uvijek ne znamo u koje infrastrukturne projekte, koje dionice i u kojim krajevima BiH, koji su to LOT-ovi...  Radi se o oporezivanju građana BiH. Ne radi se o uvođenju akcize nego o povećanju postojeće akcize na gorivo. Ide se i na povećanje putarina. Znači li to da će poskupjeti putarina na već postojeće autoputeve?", naveo je naš sagovornik.

"Ova vlast je izgubila potpuno povjerenje i kredibilitet da im se može vjerovati da će sredstva biti utrošena u infrastrukturnu izgradnju. Potpuno sam siguran da ova vlast ne zaslužuje da joj se da podrška za ovakvo jedno rješenje. Gro tih sredstava će otići za vraćanje kredita međunarodnim finansijskim institucijama", naveo je Dženan Đonlagić, ekonomski stručnjak i šef Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Visegrad

Rodjeni negativac nikad nešto pozitivno da kaže !!

1 4

Zeka

roki. A ima li sta pozitivno da se kaze.

0 0

* Sva polja su obavezna