Zvizdić: Izetbegovićev istup državnički

Zvizdić: Izetbegovićev istup državnički Izvor: Tanjug/ DIMITRIJE GOLL

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić čestitao je članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću na jučerašnjoj reakciji tokom govora članova Predsjedništva u Beogradu.

"Ja čestitam gospodinu Izetbegoviću na državničkom istupu, na jednoj pravoj reakciji, na refleksu koji treba da ima svaki državnik, svaki patriota i svaki čovjek koji voli BiH, a pogotovo oni koji jesu u funkciji člana Predsjedništva BiH", kazao je Zvizdić za N1.

"On je svojim istupom zaštitio suverenitet BiH, rekao je sve u skladu sa našim Ustavom i zakonom. Vanjska politika BiH i međunarodni stavovi se definiraju i kreiraju u Sarajevu od strane ovlaštenih predstavnika, a da se vanjska politika BiH neće kao nekada voditi niti u Beogradu niti u Zagrebu", naveo je Zvizdić.

"Izetbegovićev istup treba da ima plebiscitarnu podršku svih onih koji ispravno razumijevaju da je BiH zemlja sa suverenitetom i međunarodnim - pravnim integritetom", kazao je za N1 predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Izvor: N1

Izetbegović je jučer u Beogradu kazao da će se vanjska politika BiH utvrđivati u BiH uz uvažavanje stavova susjednih država i zemalja Evropske unije, stoga BiH vodeći svoju međunarodnu politiku neće čekati na stav Beograda, nego će se o tome odlučivati u Sarajevu između tri člana Predsjedništva BiH.

Zamolio je, kaže, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića da ovu stvar iznese kao vlastiti stav, a ne kao stav trojice članova Predsjedništva BiH, jer je njegov stav da se vanjska politika BiH vodi u Sarajevu.

Na to je Vučić kazao da bi on pojasnio svoju izjavu kazavši da je citirao ono što je tokom zvaničnih razgovora i dobio kada je istaknuo da sve dok Srbija ne promijeni svoj stav u vezi Kosova, BiH će imati isti stav kao Srbija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 13

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

misimovic Muhamed.

bravo bravo...državniče.uz tebe smo jer si iskfeni botac za BIH kao i tvoj otac .to prepoznaju svi oni koji vole svoju BiH.

6 0

sarajka

@Oskar Svaka vam cast na pametnom komentaru ziv bio i sretan pozdrav.

9 0

Oscar

Kada Ivanic i Dodik toliko vole Hrvate neka im dozvole stvaranje treceg entiteta na teritoriji RS i svi ce biti srecni, a bice i zadovoljen popis iz 1991. Svi ce biti sretni jer ce oni koji se stite i vole biti zajedno.

20 0

* Sva polja su obavezna