SDU: Izetbegović je uspješno izbjegao beogradsku zamku

SDU: Izetbegović je uspješno izbjegao beogradsku zamku Izvor: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Povodom posjete članova Predsjedništva BiH Beogradu, rukovodstvo SDU BiH oglasilo se saopštenjem koje prenosimo u cijelosti.

"Jučer je Bakir Izetbegović na opće iznenađenje kompletne BH javnosti uspješno izbjegao političku zamku koju su mu u Beogradu postavili Mladen Ivanić, Dragan Čović i Aleksanadar Vučić. Pored atmosfere koja je u Beogradu bila iznimno negativna i bila praćena plakatama podrške osuđenom ratnom zločincu Mladić Neđe Ratku, dva člana Predsjedništva BiH su kao što je vidljivo iz njihovih gestikulacija i samih izjava radila direktno protiv vlastite države od koje primaju silne beneficije.

Sve je bilo spremno da se izvrši pritisak na Izetbegovića kako bi se isposlovao što povoljni sporazum o granicama između BiH i Srbije. No, to se nije desilo. Kao zadnji adut, a računajući na Izetbegovićevu ravnodušnost i indolenciju, Čović i Vučić su nakon sastanka pred medije izašli sa namjerom da ponize državu Bosnu i Hercegovinu koja se prema Čovićevoj izjavi tobože ispred Predsjedništva BiH, stavlja u patrijahalni odnos naspram Srbije kada je u pitanju vanjska politika. Izetbegović je na opće iznenađenje kompletne BH javnosti, analitičara i prisutnih novinara tokom obraćanja upao Čoviću u riječ, reagovao državnički i pri tom čak bio i politički korektan. To je prvi i jedini put za svog mandata kao člana predsjedništva BiH da je Bakir Izetbegović postupio na državnički način štiteći dignitet svoje, kao i funkcija svojih kolega u Predsjedništvu BiH. Stoga, rukovodstvo SDU BiH pohavljuje državnički potez Bakira Izetbegovića, ali žalimo što se gospodin Izetbegović tako nije ponašao i ranije, jer ne vidimo da ga je bilo šta spriječavalo u tome.

U Bosni i Hercegovini ničije intrige protiv državnih institucija neće moći proći, niti je sila i ponižavanje građana ili bilo kojeg od tri naroda način za uspostavljanje dijaloga kako sa susjedima, tako i unutar BH društva. Svima u regionu treba biti jasno da su velikodržavni projekti u Bosni i Hercegovini osuđeni upred Haškim Tribunalom, stoga je svaka politika koja baštini takvo političko naslijeđe direktno podrivanje države BiH.

U tom kontekstu Čovićeva i Dodikova nacionalistička i šovinistička politika su osuđene, pravno nevalidne i predstavljaju promašaje kojima se podsmijevaju gotovo svi svisvjetski mediji. U nedostatku pravih rješenja za nagomilne socijalne i ekonomske probleme, političari poput Čovića i Dodika pribjegavaju nacionalnističkom populizmu od koga koristi imaju samo političke elite, što tjera mlade da masovno napuštaju ove prostore.

Građani Bosne i Hercegovine na izborima 2018. godine će birati između nacionalističkog populizma i građanske, evropski orijetnirane i ekonomski prosparitetne države. Stoga pozivamo građane da glasanjem protiv nacionalista zbog kojih gladuju i koji ih plaše ratom odaberu sigurnu budućnost za sebe i svoju djecu pod okriljem EU i NATO-a", stoji u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću SDUBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 8

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Objektivno

Pa ovako za vrijeme Socijaljstičke Jugoslavije odnosno BiH bio sam Jugosloven, Musliman po rodženju nije bilo problema itako ko god je htjeo mogao je biti vjernik ili komunista ili ni jedno ni drugo eto ja sam bio onop ostalo niko i ništa mislim nacionalno vjerujte bilo mi je u to vrijeme x y imena za koje nisam znao šta je ko je ali nije bilo ni bitno no bogami sada je sve bitno pa tako i posljedni Bakirov istup iako ovaj nijev moj tip politika osovbno sam za lijeve strane iako nikad nisam bio komunista. No ovog puta konačno je Bakir reagovao patriotski i državnički i zaslužuje moju podržku za ovaj istup i svaka čast konačno da čovjek progovori kako treba protiv ljudi koji razbijaju jedinu nam zemlju

0 2

Barbi

E da se SDU bori za BiH i naprave kolaiciju gradjana u cijoj drzavi lako bi BiH bilo,ali u BiH sve podjeljeno a eno i Nasa staranka samo ima u fbih. a u rs nigde njih nema, Pa imaju vise posla da rade u rs nego u fbih,ali eto ti to je to kad neko trazi da se drustvo jos izdjeli

0 0

Bosanac

Jedno zaista jeste sigurno: Bosna i Hercegovina će opstati uprkos svojim neprijateljima! Za "logičnog": Da Srbija ali nerijetko i Hrvatska ne rade protiv BiH, da Vučić ne pucka svog kera Dodija da remeti situaciju u BiH kao što je to radio i Koštunica ranije sa drugim antibosanskim elementima u RS, da HDZ Hrvatske ne hrabri Čovketa ali i ranije sluge u BiH da destabilizuje našu državu, BiH bi davno bila u EU jer smo bili svjetlosnim godinama ispred Srbije i Crne Gore i uživali snažnu međunarodnu podršku. To su rekle desetine EU zvaničnika ali i državnici većine evropskih zemalja. Doduše treba čitati i nešto osim Informera ali... Ali, ne brini - sasvim je logično i slijedeće: BiH nikad neće biti podijeljena, RS nikad neće biti država a Hrvati nikad neće dobiti treći "entitet". Taman da nikad ne uđemo u EU, taman da smo najgori na svijetu, taman da ovdje ostane samo krater od udara meteora - krater će biti u granicama suverene, međunarodno priznate i nezavisne Bosne i Hercegovine. Ugodan i logičan dan!

15 1

* Sva polja su obavezna