Samo dvije sredine u BiH ostale multietničke

Samo dvije sredine u BiH ostale multietničke Izvor: N1

Članovi Akademije Nauka i umjetnosti BiH analizirali su demografsku sliku i došli do poražavajućih, ali i poznatih podataka. Najveći dio BiH je etnički homogen, prirodni priraštaj je loš. Broj onih koji odlaze iz zemlje je svakim danom sve veći, a kada je u pitanju stepen obrazovanosti, na dnu smo evropske ljestvice.

Prema popisu iz 1991. godine od 109 opština, 91 je bila multietnička, od čega je polovina bila tronacionalna. Danas situacija potpuno drugačija, zbog poslijedica rata, ali i zbog poratne homogenizacije društva, kažu stručnjaci.

"Dvije trećine opština od tih 141 ima 2/3 većinu, ili dominantnu većinu samo jednog naroda", kaže Mirko Pejanović, član ANU BiH. 

Demografska slika, po podacima ANU BiH, otprilike izgleda ovako.

U RS živi više od 80% Srba, u Federaciji 70% Bošnjaka. Bošnjaci su dominanta skupina u Sarajevskom, Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom, Bosansko-podrinjskom i Tuzlanskom Kantonu. Hrvati čine više od 70% stanovništva u Zapadnohercegovačkom, Posavskom, i Livanjskom Kantonu. Blaga su većina u Hercegovačko-neretvanskom.

"Samo su dvije sredine ostale multietničke, to je Distrikt Brčko i Mostar", navodi Pejanović.

Crvenim na karti označene su opštine koje imaju više od 8% nepismenih. Ukupno nepismenih u našoj zemlji je 2,8%. Iako je taj procenat od 71. godine opao za 20% na samom smo evropskom dnu.

"Oko 50% ljudi ima srednju školu i to je noseći dio drušva koji nosi većinu aktivnosti. I po visokom obrazovanju najniži je procenat u regionu i Evropi".

Međutim na svim nivoima raste broj obrazovanih. Osamdesetih godina u BiH je živjelo blizu 4% visoko obrazovanih. Danas je 12,7% stanovništva visokoobrazovano.

Rad ANU BiH potvrdio je da u BiH drastično opada nataltet, te da je broj onih koji napuštaju zemlju zabrinjavajući.

Opširnije u prilogu Aleksandre Tolj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Izvor: N1

Komentara 8

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Let 3

Mostar nije multietnican, mostar je multimostaran.

1 0

Diploma na rate

Ako bi smo odbili ove "kupovne" diplome, visokoobrezovanih bi bilo mnogo manje. Nekad se govorilo "koliko ispita imas jis", a danas "koliko rata imas joj" da platis da dobijes diplomu. Poznajem licno osobe koje "studiraju" i Travniku, te osobe koje polazu nekakve zanate u Sirokom. Problem nisu ispiti neko "rate".

6 0

Tango9

ima tih kupovnih diploma dosta iz Banjaluke ....

0 1

* Sva polja su obavezna