Podaci demantuju tvrdnje Ivanića o žrtvama u BiH

Uskoro istina o tezi da su Bošnjaci žrtve, poručio je u Pressingu N1 televizije srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Povod za podsjećanje na statistiku.

Izvor: N1

Ivanić je u razgovoru za televiziju N1 kazao kako je uvriježena teza da su Bošnjaci bili najveće žrtve rata u BiH. Dodao je kako će se uskoro znati "istina", te da je ratu BiH bio "sukob u kome nije bilo nevinih".

"Kako vrijeme prolazi, slika o sukobu u BiH se mijenja i vidi se da nije samo jedna strana odgovorna, tu se misli na srpsku, već da postoji odgovornost i drugih, s tim se svi moraju suočiti. Nedovoljno je definisano i neka vrsta teze nakon svih presuda je da su Bošnjaci bili žrtve. Mislim da će se i taj dio istine vidjeti, da je ovo bio sukob u kome nije bilo nevinih", kazao je Ivanić u Pressingu.

Prema podacima Istraživačkog dokumentacionog centra Sarajevo iznesenim u knjizi Bosanska knjiga mrtvih u BiH je tokom rata ubijeno ili poginulo 95.940 osoba.

Od toga blizu 67 posto su Bošnjaci, 26 posto Srbi i blizu 6 posto su Hrvati. Prema istim podacima, od svih žrtava 40 posto bili su civili, od kojih su blizu 81 posto bili Bošnjaci, 11 posto Srba i blizu 7 posto Hrvata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Izvor: N1

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

XXX

12 godina su demografi iz haaga radili na popisu žrtava rata, zajedno sa demografima iz oba entiteta, obišli su sva groblja, obišli ministarstva i udruženja, popisane su skoro sve žrtve (osim onih koji se vode kao nestali a tu je opet najviše bošnjačkih žrtava jer srbi kriju preostale masovne grobnice) taj popis je postao službeni dokument UN-a i koristi se u suđenjima za ratne zločine ne bi me čudilo da ivanić i njemu slični za par godina izjave da su se bošnjaci sami ubijali i zakopavali u tomašicu, jakarinu kosu, da su sami skakali u jame i bezdane, da su se sami streljali i sami se ubijali u logporima gdje su se sami zatvarali ???? jedini su srbi imali strateške ciljeve a prvi njihov cilj je odvajanje od drugih naroda protjerivanjem, etničkim čišćenjem i ubijanjem, postoje dokumenti i tonski zapisi gdje se iznose ti ciljevi na skupštini hiljadu rijeka ne može saprati srbske krvave ruke , genocid ni sve zločine koje uradiše protiv civila, ivaniću srami se, mada ti za sram ne znaš očigledno

22 3

Ahmed

Statistika nije "sarajevska" nego faktička. Izdajnici BiH koji žive na račun BiH bi rado da su statistički nalazi prilagođeni njihovoj želji za ekskulpiranjem zločina koje su počinili? Rado bi da žrtve budu zahvalne sto nas jos vise niste pobili? Rado bi da Srebrenica bude "sitnica" a ne dokaz da je kompletno rukovodstvo srpskog naroda u BiH u vojnom i političkom smislu uz pomoć Srbije pokušalo izvesti plansko istrijebljenje Bošnjaka i Hrvata ali i Srba koji su bili i ostali patriote i drugih. Što se tiče Ivanića, on je odavno izdao ideale kojima se hvasta a svakodnevno izdaje zakletvu svojoj Državi što je nemoralno i dovoljno za jednu zabavnu zatvorsku kaznu od 10 godina :) Doduše, teško je dokazati poltronu da je amoralan, teško je reći ulizici da bijednik a jos teže dokazati lažovu da laže. Većini među Srbima mora postati jasno da laž neće postati istina ako se ponovi 283628593 puta čak i ako Dobrica Ćosić smatra da treba da to rade. Umjesto da se odrekne i distancira od zločina - Ivanić pokušava relativizirati zločine u brojanjem doći do povoljnijeg ishoda Dakle, da ponovimo gradivo - zločini Bošnjaka protiv drugih naroda su se desili, za svaku su osudu i njihove počinitelje treba javno objesiti. Javno, da se vidi i zna! Jednako tako, javno treba objesiti sve Srpske i hrvatske zločince kao i današnje "političare" koji u u ratu vodili zločince i lično nadgledali genocid na Bošnjacima i ratne zločine koje su činili pripadnici njihovog naroda. A izdajnike koji primaju platu od BiH a rade protiv nje treba postaviti preko puta obješenih Bošnjaka, Srba i Hrvata koji su činili ratne zločine. Na kraju užeta... Op

10 3

sabo

U svakom ratu bilo je zrtava i na zalost bit ce ih uvijek gdje se god vode ratovi. Zrtva je zrtva i svaka je bolna, ali nacin na koji nastaju zrtve nije isti. Nisu sve zrtve kolateralna steta, nisu sve zrtve ubijene organizovano planski smisljeno od politicke institucije a izvedene od strane obicene vojske , kao sto se to zeli prikazati u ovoj prosloj agresiji . Nacin o nastanku zrtava i manipulacija o broju zrtava je jos jedna institucionalna agresija na zrtvu i prezivjele i treba se sankcionisati sa bilo koje strane dolazile.

7 1

* Sva polja su obavezna