KOLUMNA| Ivana Marić: Populizam umjesto reformi

KOLUMNA| Ivana Marić: Populizam umjesto reformi Izvor: N1 / Arhiv

Političku situaciju u regionu mnogi karakterišu kao bure baruta koje svakog trenutka može da eksplodira.

Šta nam ovo rade? Poznata ratna replika se i danas dobro uklapa u političku svakodnevnicu regiona. Iste države su akteri, političari u malo izmjenjenom sastavu, dok razmjena rafala nikad nije prestala samo se srećom iz oružane transformirala u verbalnu paljbu.

Problem je što veliki broj građana nasjeda na populističke trikove političkih lidera Srbije, Hrvatske i BiH.

Čim otvore nacionalne teme građani automatski zaborave na sve poteškoće s kojima se svakodnevno susreću i počnu klicati svojim nacionalnim vođama i zaštitnicima. 

NAPOMENA

Stavovi izneseni u tekstu odražavaju mišljenje autora teksta, a ne nužno i stavove N1

Političku situaciju u regionu mnogi karakterišu kao bure baruta koje svakog trenutka može da eksplodira. U stalnoj verbalnoj razmjeni paljbe između Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine ja ipak ne vidim opasnost od izbijanja novog oružanog sukoba. Mene ovo njihovo sporadično potpirivanje nacionalnih tenzija više podsjeća na tinjajuću vatru koja je dovoljno jaka da osvijetli okolinu ali i dovoljno slaba da ne može prouzročiti veću štetu.

Nacionalni lideri tu vatru revnosno održavaju jer ukoliko bi se ugasila ostali bismo u mraku i shvatili bismo da nam osim nacionalne retorike nisu ništa više pružili.

Zadnjih dana smo mogli čuti i izjave da se situacija u regiji znatno pogoršala. Da li je to zaista tako? Da bi se situacija pogoršala morala bi prvo da bude skladna, a to se za međusobni odnos ove tri države ne može reći. Sjetimo se nedavne izjave predsjednice Hrvatske u kojoj kaže da će "puno vode proteći Dunavom dok Srbija i Hrvatska postanu prijateljske".

Prisjetimo se sazivanja Saveta nacionalne bezbednosti Srbije nakon jedne nepromišljene, a bezazlene izjave Bakira Izetbegovića o priznanju Kosova. Prisjetimo se još jedne poruke Kolinde Grabar Kitarović upućene bh. Hrvatima nakon izricanja posljednje presude suda u Haagu: „ostanite mirni i dostojanstveni, nemojte se bojati, uz vas smo“.

Kada čujete ovakve izjave, kada vidite svenarodno jedinstvo, sazivanja vojske i pozivanja građana da ostanu mirni stvarno biste pomislili da smo na korak od rata. No, na našu sreću, ili na našu žalost, izabrali smo političare koji govore i rade ovakve stvari samo zato da bi se održali na vlasti, a znaju da im takva retorika garantira bar još jedan mandat.

Oni su zadnji koji bi željeli rat jer oni ipak imaju najviše (imovine) za izgubiti, imovine čije porijeklo nije kod sviju tako lako utvrditi.

Uz ovakve lidere, ali i uz ovakve narode gladne nacionalnih tema, teško da će se u skorije vrijeme smiriti tenzije između ove tri države i da će politički lideri sjesti za jedan stol i razgovarati o ekonomskoj, kulturnoj, obrazovnoj i drugoj suradnji od koje bi građani mogli imati neku korist.

Dok se nešto od toga ne promijeni političke vođe ovih zemalja će pod lupu stavljati svaku riječ, pogled ili potez susjeda kako bi iz toga izvukli novi sukob na kojem će prikupiti koji dodatni izborni poen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Kolumna

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ivana

Ivana cesto lupa ko maksim po doviziji. Nasi stariji rekli bi “svakom loncu poklopac” i “u svasta se mjesa”. Njeni statusi nekad nemaju veze s onim sto se desava. Na pocetku sam je pratio ali sam poslije skontao da je ubleha teska.

0 0

sandro

ko je ova?????nikad cuo za nju????daj ozbiljne i obrazovane ljude koji poznaju stanje u zemlji i sire................

6 1

Istina

Ovi komentari su puka konstatacija stanja na Balkanu. I Hrvatska je svakako dio Balkana. Mnogo umniji i iskusniji poznavoci politickih i drugih prilika, zbog naseg primitivizna, zatucanosti, istorijskih antagonizama, znaju da je Balkan uvijek bio opasna teritorija. Zato, ma kakav je bio, volio ga neko ili ne, mora se priznati politicka virtouznost kojom je Tito toliko godina, zajedno, na okupu u prosperitetnoj drzavi, uspjesno vodio te i takve narode. Kako dalje? Jedno je sgurno, tesko, kao i citav svijet. Desnica jaca, istinskih svjetskih politickih lidera nema, i u tom kontekstu i odnosi u BiH i cijelom Balkanu ce dugotrajno biti teski i napeti. Ko god mislio da, takvim kavim jesmo, opisano gore, neko istinski i ozbiljno bavi, u teskoj je zabludi. Mi smo samo dobro izolirani. Uzimaju se produktivni gradjani ovih prostora kao radna snaga, a ostalo se kao zaraza izolirano cuva da ne eskalira u neko zlo, daleko gore od ovog stanja koje traje dvadest i pet godina.

5 1

* Sva polja su obavezna