Uz Hamdiju Abdića Tigra uhapšene još četiri osobe

Uz Hamdiju Abdića Tigra uhapšene još četiri osobe Izvor: YouTube/screenshot

U akciji Federalne uprave policije koja se provodi na području Unsko-sanskog kantona uhapšeno je ukupno pet osoba, potvrđeno je za N1.

Među uhapšenima je i Hamdija Abdić Tigar, bivši komandant Petog korpusa Armije BiH, zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića.

General Vlado Šantić, koji je tokom rata zapovijedao postrojbama HVO-a na području Bihaća, vodi se nestalim od 8. marta 1995. godine. Šantić je posljednji put viđen u večernjim satima u hotelu "Sedra".

Svjedoci čije su izjave citirali lokalni mediji tvrde kako su Šantića iz hotela odveli pripadnici vojne policije 502. brigade Petog korpusa i od tada mu se gubi svaki trag.

2014. godine zaštićeni svjedok otkrio je detalje nestanke i likvidacije generala Šantića. Prema tim navodima, iz hotela "Sedra" odveden je u zapovjedništvo vojne policije, a nakon toga u kuću punca jednoga od osumnjičenih, gdje je ubijen s četiri metka.

Šantićevo tijelo ubačeno je u bačvu u koju su doliveni benzin, nafta i razrjeđivač te je zatim bačva odnesena u vrtaču na obroncima pored Bihaća. Bačva s posmrtnim ostacima uskoro je i pronađena, ali DNK analiza tih posmrtnih ostataka nikada nije izvršena.

Istraga o nestanku generala Šantića vođena je u dva navrata, 1995. godine te 2006. godine kada je slučaj preuzela Federalna uprava policije, a zatim je slučaj ponovno vraćen Kantonalnom tužilaštvu Bihać.

Do danas nije podignuta optužnica u slučaju nestanka generala Šantića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 10

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

harun

http://www.bh-vijesti.com/smiljko-sagolj-razgovara-s-generalom-vladom-santicem/

4 1

harun

Vlado je bio izdajnik. Trebalo mu je suditi i javno ga streljati i stvar rijesena. Umjesto da ganjaju ubice Blaza Kraljevica i one grupe ljudi s njim, oni se zbog jednog dezertera Santica zamaraju.

26 4

Rabija

Nebi kom entRi

1 2

* Sva polja su obavezna