Ko su uhapšeni koji se sumnjiče za ubistvo Vlade Šantića

Ko su uhapšeni koji se sumnjiče za ubistvo Vlade Šantića Izvor: Youtube

Policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti na području općina Bihać i Cazin, vezano za krivično djelo „Ubistvo“ iz člana 36. stav 2. tačka 1. KZ SR BiH.

U sklopu navedenih aktivnosti, policijski službenici ove Uprave, a po Naredbi Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, uhaspili su tri osobe iz Bihaća incijala A. H. (1962. god.), K. D. (1968. god.) i J. T. (1962. god.), te dvije osobe iz Cazina incijala E. K. (1968.god.) i R. B. (1958. god.), koja se sumnjiče da su 9. marta 1995. godine u mjestu Ostrožac, općina Cazin, lišili života tadašnjeg generala-bojnika HVO, Vladu Šantića.

Kako N1 saznaje, radi se o Hamdiji Abdiću, Dedi Karabegoviću, Jasmiru Topalu, Enveru Keranoviću i Ramizu Bajramoviću.

Uhapšene osobe bit će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će biti u zakonskom roku predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

General Vlado Šantić, koji je tokom rata zapovijedao postrojbama HVO-a na području Bihaća, vodi se nestalim od 8. marta 1995. godine. Šantić je posljednji put viđen u večernjim satima u hotelu "Sedra".

Svjedoci čije su izjave citirali lokalni mediji tvrde kako su Šantića iz hotela odveli pripadnici vojne policije 502. brigade Petog korpusa i od tada mu se gubi svaki trag.

2014. godine zaštićeni svjedok otkrio je detalje nestanke i likvidacije generala Šantića. Prema tim navodima, iz hotela "Sedra" odveden je u zapovjedništvo vojne policije, a nakon toga u kuću punca jednoga od osumnjičenih, gdje je ubijen s četiri metka.

Šantićevo tijelo ubačeno je u bačvu u koju su doliveni benzin, nafta i razrjeđivač te je zatim bačva odnesena u vrtaču na obroncima pored Bihaća. Bačva s posmrtnim ostacima uskoro je i pronađena, ali DNK analiza tih posmrtnih ostataka nikada nije izvršena.

Istraga o nestanku generala Šantića vođena je u dva navrata, 1995. godine te 2006. godine kada je slučaj preuzela Federalna uprava policije, a zatim je slučaj ponovno vraćen Kantonalnom tužilaštvu Bihać.

Do danas nije podignuta optužnica u slučaju nestanka generala Šantića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 18

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Za As

Nije dala Amerika, inace su bili na tockovima.

2 0

Veteran Iz Cazina

Šantić je pripremao predaju Bihaća, što je Hamdija u tigar94 saznao. Radio je Šantić isto sto covic sad sa dodikom radi. Kako i na koji način je nestao/ubijen, neka se dokaze na sudu. Ja mislim samo da bi porodici bilo bolje, iako će jedna ljaga izdajnika svog naroda ostati na Šantiću. Jer da je uspjelo sto je on htio, bila bi veća tragedija nego u Srebrenici, a mislim da niti jedan pripadnik 101. Hrvatske bojne ostao živ ne bi. Šantiću je mjesto bilo sa 6orkom, prije par dana osuđenoj. (prije minusa ili pluseva, molim da se svako informiše ko je bio Šantić i sta je govorio, ima na YouTube dosta o njemu).

11 7

Mirza

Dudakovic je bio glavni, ova boranija ukljucujuci i ovog Tigra su bili samo psi poslusnici, sirova snaga bez mozga.

7 6

* Sva polja su obavezna