"RS najzaduženija po glavi stanovnika u cijelom regionu"

Branislav Borenović, predsjednik Partije Demokratskog Progresa ( PDP), gostujući u Novom danu je govorio o procesu EU integracija, zaduženju Republike Srpske, ali i protestu nezadovoljnih majki koji će se dogoditi danas ispred NSRS.

Izvor: N1

Jučer je Borenović u Sarajevu imao sastanak EU odbora o kojem je rekao da je to bio deseti put kako se održava taj forum te smatra da je to dobra praksa koja je uspostavljena prije četiri godine. Na forumu, kako je naveo, redovno razmjenjuju mišljenja o procesu približavanja Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, a juče je najviše bilo govora o popunjavanju Upitnika.

"Evropske teme nas zaista zbližavaju što je pokazao i jučerašnji sastanak. Veoma je važno shvatiti sadržaj i karakter samog rada procesa integracija. Usvojen je mehanizam koordinacije kao najvažniji akt koji treba da formuliše taj glas s kojim će BiH ići prema Briselu. Koliko smo dobili infromacija, najveći dio pitanje je preveden a ostali treba da se usaglasi", rekao je Borenović za N1.

Borenović je prisustvovao sastanku sa komesarom EU za politiku susjedstva i pregovora o proširenju Johannesom Hahnom nakon čega je izjavio da "bez mehanizma koordinacije nećemo imati pristup EU".

"Jeste, mehanizam koordinacije je u suštini najvažniji instrument koji treba da gradi unutrašnje povjerenje i dogovore i bez obzira ko je danas na vlasti i opoziciji mora sarađivati i dogovarati se po mnogim pitanjima koja trebaju biti usaglašena. Mislim da mnogi ne shvataju važnost mehanizma koordinacije. Koliko bude efikasan, toliko ćemo biti efikasni po pitanju euro integrisanja. Bez mehanizma koordinacije BiH ne može biti dio EU", istakao je.

O Komisiji za prevazilaženje problema vlasti i opozicije u RS je rekao kako postoji politička volja o prevazilaženju problema samo ljudi iz opozicije.

"Vlast ne želi normalno stanje jer u tom ambijentu neće imati šta da kažu. 15 dana smo čekali da vladajuća koalicija da neku vrstu odgovora na pitanja. Vlast hoće tenziju, sukobe i imaju osjećaj da će u izbornoj godini na bazi sukoba doći do pozitivnih rezultata za njih", poručio je predsjednik PDP-a u Novom danu.

Budžet RS je 3 milijarde i 335 miliona KM, od toga milijarda ide za penzije, oko 750 miliona za dugove, a 715 za plate. Na pitanje kakav je ovo budžet prema njegovom mišljenju je kazao: "Ovo je već viđen budžet, samo što je veći iznos za vraćanje kredita. Ima iste izvorne prihode, ali svake godine raste rata kredita. Kamate od 103 miliona KM će se trebati vratiti iduće godine i ova vlast samo zadužuje RS. Ako se usvoji zakon o akcizama, građani će dobiti novogodišnje poklone u vidu poskupljenja, odnosno povećanje cijena potrošačke korpe. Valja spomenuti da je RS najzaduženija po glavi stanovnika u cijelom regionu. 50 posto smo zaduženiji nego građani Federacije, Srbije i drugih zemalja u regionu".

U 11 će nezaposlene i nezadovoljne majke uz Borenovićevog odbornika Draška Stanivukovića pred NSRS, a to će uraditi zbog toga što uvođenje materinskog dodatka ima jednu vrstu diskriminaciju. Istakao je kako će od prvog decembra majke koje su rodile dobijati dodatak, dok će sve ostale majke i njihova djeca biti zanemareni. On naglašava kako je njihova želja da i one majke koje su, na primjer, rodile prije 5 mjeseci dobijaju dodatak idućih 7 mjeseci te da se ispravi nepravda.

O tome da li će biti novih koaliranja je kazao: "Ulazimo u izbornu godinu i tu se neće puno šta dešavati po pitanju koalicija, sve će ostati u postupku hibernacije političke. Za pojedinačne pozicije će se voditi najveća bitka, a mi izlazimo najspremniji do sada. PDP će napraviti odličan rezultat i vjerujem da ćemo imati dovoljno političkog kapaciteta da krenemo u proces ekonomske, moralne, demografske obnove RS, a samim tim i BiH i da pokušamo uraditi ono što je neophodno za budućnost BiH, a to je politička stabilnost na osnovu koje će dolaziti investitori u BiH".

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Sve Na Doboš

BORENOVIĆ GOVORI O ZADUŽENOSTI PO BROJU STANOVNIKA A NE O APSOLUTNIM IZNOSIMA.

0 0

Istina

@Pravi Bosanac. Informacija je sa strance Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Tamo pise, da je UIO za 2016 godinu, na ime indirektnih poreza, prikupila ukupno 6,6 milijardi KM, od cega je samo Kanton Sarajevo uplatio 2,7 milijardi KM, sto je opet za gotovo jednu milijardu vise nego sto je uplatila cijela RS. Da li ti sta ovo govori? Ako ne, onda znaj da RS dobrim dijelom zivi na teret FBiH. A mozda je UIO krivo iznjela podatke?! Sta mislis o toj mogucnosti?

2 0

Draga 1d

Dodik i Cvijsnovic će to srediti.

14 0

* Sva polja su obavezna