'Nepovjerenje Srba prema Sudu i Tužilaštvu BiH je ogromno'

'Nepovjerenje Srba prema Sudu i Tužilaštvu BiH je ogromno' Izvor: N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je nepovjerenje Srba prema Sudu i Tužilaštvu BiH ogromno jer su to ''vještačke institucije napravljene da bi sudile Srpskoj i Srbima.''

Komentarišući najavu da bi Tužilaštvo BiH moglo da zatraži ukidanje oslobađajuće presude komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću, jer se temelji na ''nepostojećim dokazima'', Dodik je rekao da godinama govori o Sudu i Tužilaštvu BiH pokušavajući da ospori nelegalno postupanje.

"Svih prethodnih godina govorio sam o Sudu i Tužilaštvu BiH u pokušaju da osporim njihovo ponašanje i nelegalno postupanje, o kojima najbolje govore javno izneseni dokazi o zloupotrebama svjedoka i procedura", rekao je Dodik novinima u Banjaluci.

Dodik je rekao da je sudsko vijeće u ovom slučaju napravljeno tako da je neminovno bilo da Orić bude oslobođen, jer je riječ o "kamufliranoj priči o dva Srbina - iz Sarajeva i Tuzle, te vojnom sudiji koji je Srbe zatvarao po logorima u Sarajevu".

To što Tužilaštvo BiH sada pokušava da otvori neka pitanja nakon više od 20 godina, kaže Dodik, govori koliko je taj proces iznuđen i da je njihov posao u vezi sa suđenjima Srbima završen.

"Suditi nekome u Republici Srpskoj, a osloboditi Nasera Orića na istom tom sudu, govori o nemogućnosti povjerenja Srba u takav sud i činjenicu da ga treba ukinuti", rekao je Dodik.

On je dodao da zalaganje Evropske unije da napravi priču o pravdi u BiH nema pravni temelj.

"Ne postoji ustavni osnov za formiranje Suda i Tužilaštva BiH i taj ustavni osnov će ostati sporan dokle god ta institucija ne dobije ustavnu verifikaciju, što je isključivo moguće kroz dogovor o tome na koji način kapacitirati taj sud", poručio je Dodik.

Predsjednik RS kaže da se često govori da je "Haški tribunal osnova, a Sud BiH nastavak", ali da oni ne ostvaruju funkciju pravde i da su njima svi nezadovoljni i poniženi, prije svega žrtve.

"Mi koji radimo u institucijama ne dajemo im nikakav legitimitet, jer Sud i Tužilaštvo BiH nisu formirani na bazi Ustava, nego političkog nasilja koje su vršile Amerika i Evropa", poručio je Dodik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 22

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Veza

Laktaski majmune ko ti je dao Entitet i to na genocodu, krvi i agresiji na priznatu drzavu nego Amerikanci i to ti valja a sud i ostalo ti.ne valja. Tebe je stvarno vise dosta i tvoje lazne price treba neko stvarno da ti stane.i da ti.pokaze fa se neozes tako vise ponasati. Ti kao da si kim Yong i tako se ponasas. Nista tebi smradu ne valja u Bosni idi pederu napusti je kad ti nevalja. Covjek koji mjenja vjere mjenja i misljenja. Imas li ista pametnije da govoris pricaj sta radis da omladinu zaposlis fa ti ne bjezi iz Bosne,sta si uradio da bi ljudima standard povecao da zive ko ljudi a ne ko stoka,takmici se

0 0

Mirsad

Daj vise prestani Papagaju ponavljati recenice kazi posteno ( Ja nemam povjerenja u BiH sudstvo jer ce me uhapsiti odmah kad mi istekne mandat) a ne pricas u mnozini u ime svih Srba pa nisu svi glasali za tebe.

1 1

Mix

Nebitan lik

3 1

* Sva polja su obavezna