U BiH stižu tornada

U BiH stižu tornada Izvor: Reuters / Ilustracija

Područje Bosne i Hercegovine izloženo je uticaju vjetrova koji imaju orkansku snagu i koji će se sve češće u narednom periodu dešavati, upozoravaju stručnjaci.

"Ovo će se u budućnosti dešavati sve češće i češće. Možemo očekivati mala tornada, kakvi su nedavno zabilježeni u Gradišci. Za ovo možemo kriviti klimatske promjene, promjenu energetskog bilansa u atmosferi, kao i naš geografski položaj. Udari vjetrova mogu biti i jači nego što su sada zabilježeni, pogotovo u mjestima više nadmorske visine", rekao je za "Nezavisne" Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci i član Klimatskog ekspertskog tima.

Prema riječima meteorologa Nebojše Kuštrinovića, do sada su urađena dva nacionalna klimatska izvještaja u kojima je navedeno da će doći do pojačanja intenziteta vjetrova na našem području, što potvrđuju i tri mala tornada koja su proteklih godina pogodila Prijedor, Maglajane i Popovo polje.

"Vjetar sa olujnim udarima će tokom sutrašnjeg jutra jenjavati, biće slab do umjeren, uglavnom sjevernih smjerova", izjavio je juče Igor Kovačić, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

On napominje da će trenutna fronta donijeti i obilnije padavine, oko 20 do 30 litara po metru kvadratnom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Tornado , BiH , vjetar

Komentara 7

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Oko

Da boga ih bilo što više. Narodi (građani) nisu ni zaslužili bolje. Nek nas makar "Božija pravda" stigne. Već dvije decenije podrzava(mo) ove imbecile da vode i predstavljaju našu domovinu!

7 4

Nije ni cudo

Nije ni cudo kad su nam sume, potoci i rijeke pune autoguma, frizidera, akumulatora, flasa i drugog smeca.

9 0

Sa.0

I divlje gradnje po zakonu, kuca na kuci po svim padinskim dijelovima

0 0

* Sva polja su obavezna