Erdogan: Jerusalem je i Istanbul, i Islamabad i Medina...

Erdogan: Jerusalem je i Istanbul, i Islamabad i Medina... Izvor: REUTERS/Umit Bektas

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju na dodjeli nagrada "Necip Fazil" u Istanbulu izjavio da turske vlasti već 15 godina grade zemlju koja će biti izvor nade za mnoge ljude, posebno ugnjetene i napaćene.

"Već 15 godina gradimo veliku Tursku, snažnu Tursku, zemlju koja će biti izvor nade i povjerenja za sve njene prijatelje, sugrađane, braću po vjeru, ugnjetene i napaćene", rekao je Erdogan.

Podsjetio je i na posljednja dešavanja u vezi s Jerusalemom, napominjući kako je potrebno uputiti podršku Palestincima.

"Ako izgubimo Jerusalem ne možemo odbraniti ni Medinu. Ako izgubimo Medinu onda ne možemo odbraniti ni Mekku, a ni Kabu", kazao je Erdogan.

Dodao je kako je priznavanjem Jerusalema kao glavnog grada Izraela uslijedio novi napad na muslimane.

"Sada je preko Jerusalema počeo novi napad na cijeli Bliski istok i svih muslimana", kazao je Erdogan, dodajući da je odgovor na to uslijedio u srijedu kada je u Istanbulu održan vanredni samit Organizacije islamske saradnje (OIC) na kojem se raspravljalo o pitanju Jerusalema.

"Ne zaboravite da Jerusalem znači i Istanbul, i Islamabad, i Džakartu, i Medinu, Kairo, Damask i Bagdad. Kaba za sve muslimane predstavlja čast, ponos, dostojanstvo i svrhu postojanja. Mi ne možemo odustati ni od jednog od ovih. Šta god bude potrebno da bi stali u zaštitu Allahove naredbe i amaneta to ćemo i uraditi", rekao je turski predsjednik.

Na ceremoniji dodjele nagrada, dodjeljene su nagrade u nekoliko kategorija, a međunarodna nagrada je dodjeljena bosanskohercegovačkom piscu Džemaludinu Latiću.

Inače, ovo je četvrta po redu dodjela nagrada "Necip Fazil" u organizaciji turskog lista "Star". Nagrada se dodjeljuje osobama koje su dale značajan doprinos u oblasti književnosti i umjetnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 14

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Miki

@Jova ali si lud ,ali pošto je tvoj komentar prosrpski objavljuju ti ga.Kosovo je sve ali Srbija nije.SjediJova jedan ...jadan bio.

2 3

Za Erdogan

Pusti komentar za Erdogan,

0 0

Scratch

Svka cast Erdoganu , jedini državnik i predsjednik koji se brine za sve muslimane svijeta i koji je spreman braniti svoju vjeru riječima i djelima ,,a drugi neka se ugledaju na njega.

4 2

* Sva polja su obavezna