Vandali ponovno izveli napad na džamiju u Trebinju

Vandali ponovno izveli napad na džamiju u Trebinju Izvor: REUTERS/Marko Đurica
Bajrakli džamija. Beograd ima samo jednu džamiju iz 1575. godine, kada je grad bio deo Otomanskog carstva. Mnogi muslimani su otišli iz Beograda nakon raspada Jugoslavije, kada su Srbi ratovali protiv muslimana u BiH i na Kosovu.

Vandalski napad na Osman-pašinu džamiju u Trebinju nakon svega dvadesetak dana sinoć se dogodio ponovno prilikom čega su izazvana znatna oštećenja na vjerskom objektu, ali i unesena panika među trebinjske Bošnjake.

Muftijstvo mostarsko oštro je osudilo sinoćnji vandalski napad koji se, kako je istaknuto, dogodio ponovno nakon svega dvadesetak dana, te pozvalo sve nadležne da pronađu i sankcioniraju krivce i konačno vrate mir među trebinjske Bošnjake.

Prilikom sinoćnjeg vandalskog napada na Osman-pašinu džamiju u Trebinju, kako se ističe, oštećena su vrata na abdesthani džamije, njena unutrašnjost i načinjena znatna materijalna šteta.

"Ovaj ponovni napad unio je nemir među trebinjske Bošnjake i odaslao im nedobrosusjedsku poruku. Očekujemo od nadležnih civilnih organa vlasti da javno osude napad na vjerski objekt i izražavamo nadu da će nadležni policijski organi odlučnom istragom razotkriti počinioca ili počinioce ovoga nedjela i izreći primjerene sankcije", stiču iz Mostarskog muftijstva, pozivajući muslimane Trebinja da s vjerom u Boga, odani svom rodnom kraju, njegujući i dalje kulturu suživota, hrabro i strpljivo podnesu iskušenje koje ih je zadesilo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: džamija , Trebinje

Komentara 23

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Mister X

To dodo bakir i fahro organizuju da se skrene paznja sa akciza

2 2

Kidstuff

Ovo su mogli samo " žestoke pišonje" . Pravoslavci to ne rade.

2 4

N

Ja ne mogu da vjerujem kako ovi bosnjaci ne divljaju i ne krenu da pale crkve nakon svega. Ali fakat...

4 5

* Sva polja su obavezna