Čović nema vozilo, Dodik milioner, Izetbegović na 67.000 KM

Čović nema vozilo, Dodik milioner, Izetbegović na 67.000 KM Izvor: N1

Šta sve posjeduju naši političari i kako su pojedinci stekli bogatstvo, često je pitanje koje postavljaju građani. Centralna izborna komisija objavila je imovinske kartone političara poslije izbora 2014. godine.

Ako je suditi prema imovinskim kartonima koje su političari sami popunjavali 2014. godine, može se zaključiti da funkcioneri izabrani na najviše pozicije u državi imaju manju imovinu, u odnosu na one niže rangirane. 

Da vidimo šta su to prijavili članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dragan Čović je na početku mandata prijavio godišnja primanja od 90.000 maraka, uključujući platu, naknade I honorar. Od imovine se u imovinskog kartonu nalazi obiteljska kuća i okućnica, bez unesene vrijednosti. Čović nema automobil, ali je naveo da vraća kredit od 150.000 maraka. Međutim, u dijelu imovinskog kartona koji se odnosi na njegovu suprugu, navodi se Audi A3, obiteljska kuća i odvjetnički ured. Također, bez vrijednosti.

Bakir Izetbegović, u istom razdoblju naveo je godišnju platu od 67 hiljada maraka, te da je vlasnik polovine kuće i zemljišta, ukupne vrijednosti 185 hiljada maraka. Kredit od 67 hiljada maraka, otplaćivat će do 2020. godine. Za razliku od Izetbegovića, njegova supruga Sebija, piše tako u imovinskom kartonu, godišnje zaradi 20 hiljada maraka više od supruga. Posjeduje putničko vozilo. Osim polovine kuće i parcele, vlasnica je apartmana, vrijednosti 100 hiljada maraka. Ukupna imovina Sebije Izetbegović je 335 hiljada maraka. Otplaćuje i kredit od 33 hiljade maraka.

Mladen Ivanić do početka mandata je godišnje od plate i honorara zarađivao 88 hiljada maraka. Prijavio je ukupnu vrijednost imovine od skoro 280 hiljada maraka, što uključuje – stan u BiH, dio vikendice u Crnoj Gori, automobil, bankovni račun težak 14.000 maraka, i gotovinu od 45 hiljada. U 2015. trebao je otplatiti dva krediti od 50.000 maraka. Ivanićeva supruga posjeduje stan u Srbiji, ali i kredit od 90 hiljada maraka.

Izvor: N1

Milorad Dodik kaže da od plate godišnje zaradi manje od 50 hiljada maraka, ali da od prihoda od poljoprivrede i iznajmljivanja kuće u Beogradu zaradi 200 hiljada. Vrijednost Dodikove prijavljene imovine dostiže dva miliona 800 hiljada maraka. I to – tri stana i dvije kuće u Srbiji i BiH, automobil, dionice u Banji Laktaši, te devizni i tekući račun. Naveo je kredit kod Pavlović banke, o čemu se dosta pisalo u medijima, a preostali dug krajem 2014. godine iznosio je više od milion maraka. U rubrici "Dodatno pojašnjenje", Dodik je napisao da njegov sin ima firmu Fruit Eko, koja se bavi voćarstvom, da redovno otplaćuje dva kredita, ali da zbog elementarnih nepogoda nije bilo moguće procijeniti vrijednost voćnjaka.

Ima li promjena u onome što posjeduju Čović, Izetbegović, Ivanić i Dodik od početka mandata do danas, nije poznato, jer izabrani zvaničnici nisu dopunili podatke, niti iko provjerava njihove navode.

Za najvišim zvaničnicima u državi, ne zaostaju pojedini državni parlamentarci. Dapače! Impozantan imovinski karton imaju SNSD-ovci Miroslav Milovanović i Nikola Špirić. Špirić samo od plate, kako je navedeno, godišnje inkasira 140 hiljada maraka. Ukupna imovina, koju je Špirić prijavio, vrijedi preko milion maraka. Redom, trosoban stan, kuća, poslovni prostor, imanje, Audi A8, te četiri računa sa ukupno pola miliona maraka.

Već pomenuti Miroslav Milovanović prijavio je imovinu od 700 hiiljada maraka. Tu je porodična kuća, poslovne zgrade, firma, bankovni račun, i pištolj. U detaljnom obrazloženju, Milovanović je napisao da je naslijedio firmu, kuću, stambenu zgradu, dvije poslovne zgrade, pristupni put, voćnjak I pištolj. Njegova supruga posjeduje jos dvije stambene zgrade. Prijavio je i kredit kod Bobar banke, koja je u međuvremenu propala.

Mladen Bosić godišnje od plate zaradi blizu 80 hiljada maraka. Posjeduje imovinu vrijednu 130 hiljada, od čega stan u Srbiji i bankovni račun sa 50 hiljada maraka.

Šefik Džaferović od plate godišnje zaradi 72 hiljade. Prijavio je ukupnu imovinu od skoro 300 hiljada maraka – stan, kuću, zemljište, auto i račun sa 10 hiljada maraka.

Borjana Krišto do početka mandata godišnje je zarađivala od plate i naknade 85 hiljada. Posjeduje kuću, vozilo, i račun sa 75 hiljada maraka.

Zastupnik Asim Sarajlić prijavio je godišnje prihode od 65 hiljada maraka. Ukupna imovina u imovinskom kartonu izunosu 250 hiljada. Posjeduje kuću, okućnicu, automobil, dionice...

Federalni zastupnik Amir Zukić prijavio je mjesečna primanja od 8.800 maraka. 620 hiljada maraka vrijednost je prijavljene imovine, kuće i vikendice.

U Bosni i Hercegovini ne postoji Zakon o utvrđivanju porijekla imovine, niti iko provjerava navode iz imovinskih kartona koje objavljuje CIK. Tako da i navedena imovina političara može, a i ne mora biti jednaka stvarnom stanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 26

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

???

A ja 40 godina radio u tri smjene za penziju od 420 km!

0 0

MA

Ako oni imaju ovakva bogatstva zasto mi penzioneri u BiH ne mozemo imati prosjecnu platu u Federaciji nego imamo 326 KM. Nudim jednom od ovoh politicara svoju penziju bez ikakve nadoknade da pokusa prezivjeti jedan mjesec, s tim da svoja primanja ne smije koristit, da ih blokira. I molila bi ga da mi javi kako je prezivio i da li je imao potrosacku korpu i platio sve racune.

0 0

Hipokrit

Molim ih da još više uzimaju i ne prekidaju kolektivni orgazam BH naroda!

1 0

* Sva polja su obavezna